Emőke
-4 °C
9 °C

Rakétákkal támadták az abu-grébi börtönt

2005.04.04. 08:31
Kudarcba fulladt a vallási fanatikusok fogolyszabadítási akciója Irakban. Abu Muszab al-Zarkávi, a lefejezős terroristák vezérének csoportja rakétákkal és öngyilkos merénylőkkel indított támadást az abu-grébi börtön ellen. Az összecsapásban negyvennégy amerikai, tizenhárom fogoly és ötven terrorista sérült meg.

Negyvennégy amerikai katona, tizenhárom bebörtönzött lázadó és az amerikai hadsereg szerint ötven támadó sérült meg szombaton az abu-grébi börtönnél, jelentette a Bloomberg. Az Abu Muszab al-Zarkavi terrorcsoportjához tartozó támadók katyusákkal és öngyilkos merénylőkkel összehangoltan támadtak a háromezernél is több foglyot őrző, a kínzásokról elhíresült börtönre, írja a Daily Telegraph.

Az eddigi legnagyobb összehangolt támadás egyes feltételezések szerint szervezett szökési kísérlet volt. A támadókat az amerikai tengerészgyalogosok végül harci helikopterek segítségével verték vissza, számolt be az esetről a hadsereg hétfőn.

A lázadók nyitányként harminckilenc rakétát lőttek ki a börtönre, majd egy időben több pokolgépet is robbantottak. A legtöbb amerikai áldozatot az a bomba okozta, amely nem sokkal egy másik felrobbanása után, a sebesült társaik megsegítésére igyekvő tengerészgyalogosok között robbant.

Az amerikai hadsereg szerint a börtön elleni támadás is jelzi a lázadók végső kétségbeesését. A támadásért felelősséget vállaló Zarkávi csoportjának internetes közleménye szerint a támadás "áldott" volt, írja a Telegraph.

A tűzpárbajban megsérült tizenhárom fogoly kereszttűzbe került, sérüléseik véletlenek voltak, közölte a hadsereg.