Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Európai körözés 22 amerikai titkosügynök ellen

2005.12.23. 15:20
Feltételezett amerikai ügynökökeket kerestet egy olasz bíró. Huszonkét állítólagos titkosszolgát köröznek.

Európai letartóztatási parancsot adott ki egy olasz bíró 22 feltételezett amerikai titkosügynök ellen, mert részt vettek egy egyiptomi iszlám vallási vezető elrablásában az olaszországi Milánóban - közölte pénteken egy milánói ügyész. Armando Spataro elmondta, hogy a mostani letartóztatási paranccsal a gyanúsítottakat az Európai Unió bármelyik tagállamában őrizetbe vehetik.

Olaszország korábban már adott ki letartóztatási parancsot az ügyben, de annak hatálya csak Itáliára terjedt ki. A huszonkét CIA-ügynök állítólag közreműködött Oszama Musztafa Haszan Naszr egyiptomi iszlám vallási vezető elrablásában. Naszrt még 2003 februárjában rabolták el egy milánói utcán. Lefogása után Egyiptomba hurcolták, ahol állítólag kínzásnak vetették alá.

A milánói ügyészség álláspontja szerint Naszr elrablása súlyosan sértette Olaszország szuverenitását, ráadásul akadályt gördített az országban zajló terrorellenes nyomozás útjába. A római kormány annak idején értésre adta, hogy nem kapott előzetes tájékoztatást az akcióról. Az affér komoly feszültséget okozott az olasz-amerikai viszonyban.

Mit kell tudni Naszrról?

Naszrt a Wikipedia Abu Omar néven is emlegeti. Az egyiptomi vallási vezető 1963-ban született, és később Olaszországba emigrált, miután hazájában illegálisnak minősítették szervezetét a 80-as években. Abu Omart 2003. február 17-én rabolták el, amikor mecsetjébe tartott Milánóban.

13 hónappal később Egyiptomból hívta fel rokonait és barátait. Naszr azt állította, hogy amerikai ügynökök kapták el, és Egyiptomba szállították, ahol megkínozták. Amikor telefonált, akkor már egy egyiptomi bíró rendelkezése nyomán szabadon engedték. A szabadlábra helyezés indoka a bizonyítékok hiánya volt. A telefonhívások után viszont valószínűleg megint letartóztatták, és azóta nem érkezett hír hollétéről.