Bernadett
-2 °C
4 °C

Michael Moore buzdította a Bush-ellenes tüntetőket

2004.08.29. 20:05
Negyedmillióan tüntettetek Bush ellen New Yorkban, a Republikánus Párt kongresszusának színhelyén. Több mint 300 randalírozót vettek őrizetbe.
George Bush amerikai elnök iraki politikája ellen kezdődött tüntető felvonulás New York-ban, egy nappal a Republikánus Párt négynapos jelöltállító kongresszusának a megnyitása előtt.

Az Együtt a Békéért és Igazságért negyedmillió embert várt a megmozdulásra, de egyelőre nincsenek becslések arról, hogy hányan jelentek meg a felhívásra.

A gyülekező tüntetőket többek között Michael Moore filmrendező buzdította hangosbeszélőn, azt hangsúlyozva, hogy az amerikaiak többsége ellenzi az iraki háborút. Azt tanácsolta a New York-iaknak, hogy fogadják kedves mosollyal és a kéz egy apró mozdulatával (lefelé kitartott hüvelykujj) a republikánus küldötteket, hiszen nyomott hangulatban vannak, tudják, hogy számukra közeleg a vég, vagyis a választási vereség.

Egy csepp vért se az olajért

A konvenció helyszíne, a Madison Square Garden mellett elhaladó tüntetők transzparenseiken követelték az amerikai katonák azonnali kivonását Irakból. "Egy csepp vért sem a kőolajért", "Bushnak mennie kell", "Bush hazudott és ezrek haltak meg" - hirdették a tiltakozók táblái.

A hatóságok a pázsitot féltő aggodalmukra hivatkozva elutasították a szervezőknek azt a kérelmét, hogy a Central Parkban tarthassanak nagygyűlést, de számos tüntető fogadkozott, hogy a felvonulás után mindenképpen odamennek. Egyes csoportok vezetői is arra buzdították a tüntetőket, hogy a menet után vegyenek részt a nép piknikjén.

A rendőrség közlése szerint szombat este több mint 300 embert vettek őrizetbe randalírozásért és más, a Republikánus Párt konvenciójával kapcsolatos kihágásért. Volt meztelen tüntetés a Madison Square Gardennél, biciklis demonstrálás és ünnepélyes harangkongatás a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokban lerombolt Világkereskedelmi Központ helyén.

A The New York Daily News vasárnapi számának címoldalán nyugalomra, erőszakmentességre intette a megmozdulások résztvevőit.