Valér
2 °C
8 °C

Francia újságírókat macerálnak az amerikaiak

2003.05.21. 11:50
Látszólag ok nélkül utasított ki hat francia újságírót az Egyesült Államokból az amerikai határőrség. Bár a csoport valamennyi tagja ugyanolyan vízummal rendelkezett, két újságírót a sajtóvízum hiány miatt nem engedtek belépni. Amikor a gond nélkül belépők társaik után kezdtek érdeklődni, őket is letartóztatták, majd többszöri kihallgatások és motozások után valamennyiüket kiutasították.
Letartóztatott, majd egy napi fogva tartás után kiutasított hat francia újságírót az amerikai határőrség Los Angelesben. A Tudósítók Határok Nélkül (RSF) szakmai szervezet információi szerint az amerikaiak a sajtóvízum hiány miatt állították elő az újságírókat.

Az újságírók egy számítógépes játékokat bemutató vásárra érkeztek tudósítani. A hat újságíró hármas csoportokban érkezett két egymást követő májusi napon. A belépéskor, bár mindegyikük azonos vízummal rendelkezett, az amerikaiak egy-egy újságírót a sajtóvízum hiányára hivatkozva kiemeltek, míg társaik gond nélkül túljutottak az ellenőrzésen.

Rossz kérdések

Amikor azonban társuk sorsáról érdeklődtek, őket is őrizetbe vették. Az RSF főtitkárának beszámolója szerint az előállítás után órákig a bevándorlási hivatal celláiban tartották őket fogva. Ez idő alatt többször is kihallgatták mindannyiukat, és legalább hatszor személyi motozást is tartottak - még annál a négy újságírónál is, akiket előtte gond nélkül beléptettek.

Egy napi fogva tartás után mind a hat újságírót kiutasították, egyiküket azzal fenyegetve, hogy egy életre kitiltják az Egyesült Államokból.

Az RSF főtitkára tiltakozó jegyzéket adott át az Egyesült Államok párizsi nagykövetének. Robert Ménard arra kérte az amerikaiakat, hogy tisztázzák, kell-e sajtóvízum az újságíróknak ahhoz, hogy beléphessenek az Egyesült Államokba.