Bernadett
-2 °C
4 °C

Ötezer huszeinista tartja sakkban az amerikaiakat

2003.11.14. 14:32
Ötezerre teszi az amerikaiak ellen nap mint nap támadásokat indító iraki fegyveresek létszámát az amerikai haderő főparancsnoka. A Szaddám-fanatikus támadók jelentős anyagiakkal rendelkeznek és taktikailag is képzettek. Abuzaid tábornok a jobb felderítésben bízik.
Jobb felderítésre, komolyabb kémmunkára lenne szüksége az amerikai hadseregnek az iraki fegyveresek elleni harcban - jelentette ki John Abuzaid az Irakban állomásozó amerikai haderő főparancsnoka a New York Timesnak. A tábornok szerint a legnagyobb veszélyt nem a kormányzat által emlegetett külföldi terroristák, hanem a becslése szerint mintegy ötezer Huszein-hű fegyveres jelenti.

"Könnyű azt hinni, hogy ez csekély ellenállás. De ezek a csapatok sejtszerűen vannak szervezve, jelentős anyagi támogatást kapnak és még a titkos műveletekben is jártasak" - nyilatkozta a New York Timesnak. Irakban jelenleg százhatvanezer koalíciós katona mellett már százezer iraki is szolgálatba állt.

Romolhat a helyzet

A tábornok becsléseit a hadsereg a Timesnak nyilatkozó tisztviselői szerint az elfogott irakiaktól és egyébb hírszerzési forrásokból származó adatokra alapozta.

Abuzaid egyébként attól tart, a helyzet még tovább romolhat. A jólfelszerelt és taktikailag is képzett fegyveresek az eddig békés déli és északi területekre is átterjeszkedtek. Problémát jelent még, hogy a bukott rezsim hívei könnyen szerezhetnek támogatókat a fiatal munkanélküli, így okszerűen csalódott irakiak köréből - írja a Times.

Mindezek ellenére Abuzaid töretlenül hisz a győzelemben. "Legyőzzük az orgyilkos bandát" - jelentette ki a New York Timesnak.