Piroska
-2 °C
5 °C

Közvetlen terrorveszély Acehben, figyelmeztet az ENSZ

2005.01.17. 21:52
"Sohasem támadnánk segélyt szállító járműoszlopokra" - mondta a karácsonyi földrengés és szökőár által leginkább meggyötört Aceh tartomány felkelőinek parancsnoka. A vezető arra a dán külügyi értesülésre reagált, amely szerint a helyszínen dolgozó segélymunkásokat közvetlen terrorveszély fenyegeti. A dán riasztás nyomán az ENSZ is fokozott óvatosságra szólította dolgozóit.

Közvetlen terrortámadás veszélyére figyelmeztette Dánia az indonéziai Aceh tartományban, a karácsonyi szökőártól leginkább sújtott térségben működő nemzetközi segélyszervezeteket. A dán külügyminisztérium hétfői közleménye szerint "olyan értesülés birtokába jutott, hogy terrortámadást terveznek a külföldi segélymunkások ellen" Acehban. A közlemény nem tér ki a támadás jellegére, sem az információ forrására.

Indonéz cáfolat

#alt#
Mentés és pusztítás Banda Acehben

Az indonéz hadsereg szóvivője nem tud készülő terrortámadásról, és hasonlóan nyilatkozott az ENSZ helyszínen dolgozó segélymunkásainak vezetője, valamint a világszervezet egyik szóvivője is.

A dán külügyminisztérium Jakarta és az ENSZ reagálása után közölte: "Más országok is rendelkeznek azokkal az információkkal, amelyek szerint közvetlen terrortámadás veszélye fenyeget Acehban". Koppenhága értesítette a veszélyről az érintett segélyszervezeteket és az Acehban dolgozó újságírókat, illetve éberségre és óvintézkedésekre szólította a dán állampolgárokat.

Az ENSZ is figyelmeztet

Ez után az ENSZ biztonsági munkatársai is fokozott elővigyázatosságra intették az Indonéziában dolgozó segélymunkásokat. Az ENSZ Világélelmezési Programjának szóvivője hétfőn közölte, az intézkedés arra az időre szól, amíg kivizsgálják a dán figyelmeztetést.

"Szeretnénk, ha maradnának"

Nem támadnak külföldi segélymunkásokra az Aceh függetlenségéért harcoló fegyveresek, ígérte hétfőn a felkelők egyik vezetője. "Anyáink, feleségeink, gyermekeink szenvednek a tragédia miatt" - mondta a parancsnok az AP amerikai hírügynökségnek. "Sohasem támadnánk segélyt szállító járműoszlopokra. Szeretnénk, ha maradnának."

A muzulmánok lakta Aceh vallási fanatikusai, akik földgázban gazdag tartományuk függetlenségéért küzdenek, korábban felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy a természeti csapás utáni segélyezésbe bekapcsolódott keresztény csoportok szerintük hittérítést folytatnak.