Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Ötven iskolát gyújtottak fel Indonéziában

2003.05.20. 18:31
Egymást vádolják több tucatnyi iskola felgyújtásával az acehi lázadók és az indonéz kormányhadsereg. A két napja tartó harcokban eddig öt felkelő vesztette életét. A hadsereg a lázadók "kiirtására" kapott parancsot, a felkelők készek "örökké" harcolni.
Több tucatnyi iskolát gyújtottak fel Indonézia Aceh tartományában a terület függetlenségéért küzdő felkelők és az indonéz kormányhadsereg közötti harcokban. A lázadók és a hadsereg egymást vádolják az akciókkal.

"Először lövéseket hallottunk, azt hittük kereszttűzbe kerültünk. Csak később vettük észre, hogy az iskola porig égett" - nyilatkozta a BBC-nek egy fiatal anya a tartomány fővárosában, Banda Acehben. A hírtelevízió helyszíni tudósítója szerint több mint ötven iskolát gyújtottak fel.

Egymásra mutatnak

Míg a lázadók szerint az épületeket a támadó kormányhadsereg gyújtotta fel, a Bireuen-körzet rendőrkapitánya szerint a felkelők provokációjáról van szó. "A hadsereget akarták diszkreditálni" - nyilatkozta a BBC-nek.

Az indonéz hadsereg hétfőn kezdett offenzívába a lázadó tartományban, miután a kormány sikertelennek nyilvánította a felkelőkkel folytatott béketárgyalásokat. A megbeszéléseket az hiúsította meg, hogy a rendőrség letartóztatta a felkelők öt tagú delegációját.

"Kiirtanák" a lázadókat

A lázadók szerint a hadsereg már az offenzíva hivatalos hétfői kezdete előtt, még vasárnap felgyújtott két acehiak lakta falut. Az ejtőernyősök bevetésével indult offenzíva során a hadsereg szerint öt lázadót öltek meg. Endriartono Sutarto, a hadsereg főparancsnoka a lázadók "levadászására és kiirtására" utasította csapatait - írja a BBC.

A lázadó Szabad Aceh Mozgalom szóvivője Mahmood Malik szerint "örökké" folytatják a harcot. "Biztos vagyok benne, hogy ellen tudunk állni a hadseregnek" - nyilatkozta a BBC-nek.