Valér
2 °C
8 °C

Tűzharc a túlélők menekülttábora mellett

2005.01.05. 11:11
Kétórás tűzharc robbant ki Acehban a kormánykatonák és a szeparatista lázadók között. Az összecsapás a karácsonyi cunami túlélőinek menekülttábora mellett zajlott. A lázadók ugyan tűzszünetet hirdettek, a hatalom mégis folytatja a "fegyveres tevékenység megfékezését".

Tűzharc robbant ki a karácsonyi szökőárban legsúlyosabb pusztulást elszenvedő indonéziai Aceh tartomány elszakadásáért küzdő szeparatista lázadók és az indonéz kormánykatonák között, alig két kilométerre a katasztrófa túlélőinek menekülttáborától. A két órás tűzharcban a lázadókon rajtaütő tengerészgyalogosok két fegyverest lelőttek, négyet üldözőbe vettek.

#alt#
Tekintse meg képeinket!
Az Indonézia leginkább muzulmán tartományának számító Aceh függetlenségéért 1976 óta folytat harcot a Szabad Aceh Mozgalom. A szeparatisták a tartomány nyugati partvidékének egészét elpusztító szökőár után egyoldalú tűzszünetet hirdettek.

A tűzszünetre válaszolva a kormány feloldotta a külföldiekre vonatkozó beutazási tilalmat és katonai erőket rendelt a humanitárius feladatok biztosítására. A hatalom azonban továbbra is fenntartja a polgári szükségállapotot és folytatja a "fegyveres tevékenység megfékezését".

A karácsonyi cunami hivatalos adatok szerint kilencvennégyezer indonéz életét követelte, a legtöbben Acehban vesztek oda.