USA: 2 millió aktív katona adatai kerülhettek illetéktelenekhez

2006.06.07. 22:15
Elloptak egy számítógépet, amely 2,2 millió aktív amerikai katona adatait, továbbá több millió veterán legszemélyesebb adatait tartalmazta. Több veterán szervezet már perli is az államot személyenként ezer dolláros kártérítést követelve.

Elloptak egy számítógépet egy amerikai kormánytisztviselő otthonából, benne 2,2 millió aktív és tartalékos amerikai katona és nemzeti gárdista fontos személyi adataival - jelentette szerdán a The Washington Post.

Ugyanez a múlt hónapban ellopott gép tartalmazza 26,5 millió veterán hasonló adatait is. A Pentagon és a veteránügyek minisztériuma közölte, hogy az illetéktelen kezekbe került komputer tárolja a szóban forgó személyek nevét, születési adatait, sőt sokuk esetében még társadalombiztosítási számukat is.

A kongresszus számos tagja és megannyi veteránszervezet adott hangot aggodalmának. Több szempontból is súlyosan aggasztónak tartják a dolgot, és hevesen bírálják az érintett kormányszerveket az adatok elégtelen védelméért. Több veteránszervezet már be is perelte az amerikai kormányt, ezer dolláros kártérítést követelve minden érintett személy számára.

Ezek az adatok felhasználhatók hitelkártyás csalásokhoz és más bűncselekmények elkövetéséhez, arról már nem is szólva, hogy az aktív katonák adatai ellenséges erőkhöz is eljutnak, és ez károsan befolyásolhatja a nemzetbiztonságot - fejtette ki a Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjának egy védelmi szakértője a washingtoni lapnak adott nyilatkozatában.

Jim Nicholson, a veteránügyek minisztere már a múlt hónapban bejelentette, hogy ismeretlen betörők elvittek a minisztérium egyik adatelemzőjének marylandi otthonából egy számítógépet, amely veteránok adatait tartalmazza. (A minisztérium alkalmazottja súlyosan megsértette az adatbiztonsági szabályokat, amikor hazavitte a laptopot és egy külső merevlemezt.) Az akkori bejelentésben azonban még nem volt szó az így illetéktelen kézbe került adatok természetéről és az érintett személyek roppant számáról.  • Hírek
  • Támogatások