Mátyás
-6 °C
1 °C

Agyonlőttek egy neves svéd fotóst Szomáliában

2006.06.23. 19:43
Ismeretlen tettes közvetlen közelről agyonlőtt pénteken egy szomáliai tüntetést filmező svéd fotóst, jelentették szemtanúk. Svédországban megerősítették, hogy az Aftonbladet című bulvárlap egyik fotóriporteréről, Martin Adlerről van szó.

A szemtanúk, köztük más nyugati lapok tudósítói szerint Martin Adler egy iszlámista tüntetésen forgatott a fővárosban, Mogadishuban, szemből filmezte a több ezer demonstrálót, amikor zavaros körülmények között lelőtték. A CNN értesülése szerint a gyilkos Adler mögött bukkant fel és közvetlen közelről hátbalőtte. Más források szerint a gyilkos lövést Adler mellkasára adták le.

Adler percekkel a gyilkos lövés előtt még forgatott
Adler percekkel a gyilkos lövés előtt még forgatott (Fotó: Stringer/AFP)

A tüntetést az Iszlám Törvényszékek Uniója (ICU) iszlámista párt szervezte, amely június 5-én vette át a főváros feletti katonai ellenőrzést az Egyesült Államok által támogatott haduraktól. A párt nairobi szóvivője megerősítette, hogy a tüntetésen valaki meggyilkolta az operatőrt.

Az ICU egyik vallási vezetője az eset után felszólalt a tüntetésen, elítélte a "barbár" gyilkosságot, és a tettesek felelősségre vonását ígérte.

Fotó: Stringer/AFP
Nem tudták Adler életét megmenteni (Fotó: Stringer/AFP)

A stockholmi külügyminisztérium megerősítette, hogy Mogadishuban munkája végzése közben lelőtték a svéd állampolgárságú fotóriportert, akit a minisztérium Martin Adlerként azonosított. Az Aftonbladet című bulvárlap közölte, hogy Adler a lapnak dolgozott, de többek között a brit Channel 4 is foglalkoztatta az képes tudósításairól híres férfit.

A polgárháború dúlta afrikai országban számos újságíró halt meg az utóbbi években, legutóbb, tavaly februárban Kate Peyton, a BBC producere. A legvéresebb harcok idején, 1993 és 1995 között kilenc külföldi tudósító vesztette életét Szomáliában. Mogadishut a világ egyik legveszélyesebb városaként tartják számon.

Martin Adler egy 2002-es fotója Mogadishuból
Martin Adler egy 2002-es fotója Mogadishuból

Adler köztiszteletnek örvendett kollégái között, több nemzetközi díjat is kapott filmes és fotós munkásságáért. A fotóriporter Stockholmban született és ott is élt feleségével és két gyermekével; több mint húsz háborús zónából - többek között Irakból, Afganisztánból, Boszniából, Ruandából, Kongóból és Sierra Leonéból - tudósított élete során.

Mogadishuban 2005 februárjában is történt hasonló gyilkosság, akkor Kate Peytont, a BBC újságíróját lőtte le egy fegyveres.