Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Háborúhoz vezethet Irak hiányos vallomása

2002.12.13. 14:16
Akár a háború indokaként is értelmezheti az Egyesült Államok az irakiak tizenkétezer oldalas, tömegpusztító fegyverekről szóló vallomását. A dokumentum az amerikai titkosszolgálatok elemzése szerint hiányos, nem számol el már meglevő vegyi fegyverekkel és a fegyvergyártáshoz szükséges eszközökkel. Amennyiben Bush az ENSZ határozatának megsértéseként értelmezi a dokumentumot, a világszervezet felhatalmazása nélkül is támadást indíthat.
"Irak kizárólag annak bizonyítására használta a dokumentumot, hogy nincsenek tömegpusztító fegyverei. A jelentés lyukaktól tátong" - összegezték véleményüket magukat megnevezni nem kívánó szakértők az AP-nek Irak 11 807 oldalas vallomásáról. A beszámoló, melynek elemzését a CIA végzi, nem számol be többek között azokról a vegyi fegyverekről, melyeknek az ENSZ fegyverzetellenőreinek 1998-as távozása óta veszett nyoma. Többek között több száz mustárgázpatron hiányzik - mondták el hivatalos források az AP-nek.

Hazug tagadás

A jelentésben említést sem tesznek több olyan dokumentált eszközbeszerzésről, melyek az amerikai titkosszolgálatok véleménye szerint kapcsolatban állhatnak az iraki fegyverprogramokkal. Nem írtak semmit az afrikai uránbeszerzésekről, vagy az urándúsításhoz használt berendezések nyugati országokból történt beszerzéséről - írja az AP. Az Egyesült Államok kormányzata egyelőre nem kívánta kommentálni az iraki jelentést, bár George W. Bush "megérzései" szerint Husszein "hazudik és tagad".

Súgnak az ellenőröknek

Az amerikaiak előzetes véleménye szerint az iraki dokumentum kritikus döntések meghozatalára kényszerítheti Bush elnököt. Az elnök három lehetőség közül választhat. Megteheti, hogy az iraki fegyverprogramra vonatkozó titkosszolgálati adatok alapján nyomra vezeti az ENSZ fegyverzetellenőreit, bebizonyítva ezzel, hogy Husszein hazudik - mondták el nevük elhallgatását kérő illetékesek az AP-nek. Kérhetne részletesebb tájékoztatást is Iraktól, ezt a lehetőséget azonban már csütörtökön hivatalosan elvetették.

Casus belli

A dokumentumok alapos kritikai elemzése után Bush kijelentheti, hogy Husszein "tárgyi ellentmondásba" keveredett, ezzel megsértette az ENSZ 1441. számú határozatát. Ebből következően akár erőszakkal is fegyverei leszerelésére kell kényszeríteni - írja az AP. A határozat szerint ugyanis ha az irakiak nem számolnak be minden részletre kitérően fegyverprogramjukról és nem működnek együtt a fegyverzetellenőrökkel, az Egyesült Államok akár az ENSZ előzetes hozzájárulása nélkül is háborút kezdeményezhet.

Bár az amerikai kormány keményvonalasai - köztük Rumsfeld védelmi miniszter és Dick Chenney alelnök - ez utóbbi lépést támogatják, az amerikaiak szövetségesei előbb bizonyítékokat várnak Szaddam veszélyességéről. A fegyverzetellenőrök eddig zökkenőmentesen működtek együtt az iraki hatóságokkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!