Salamon
0 °C
13 °C

Cáfol az üzleteléssel vádolt izraeli nagykövet

2005.05.17. 17:45
Magyarul ugyan csak konyhanyelven beszél, de semmi esetre sem privát üzleti ügyeiről David Admon. Izrael budapesti nagykövete rendkívüli sajtótájékoztatóján cáfolta az ellene felhozott vádakat, beszámolt azonban Ariel Saron, Gyurcsány Ferenc és Elie Wiesel találkozásáról egy keletnémet lakókocsiban.

Cáfolta az izraeli sajtóban megjelent, személyét érintő vádakat David Admon, Izrael magyarországi nagykövete. Az izraeli hadsereg rádiójának hétfői beszámolója szerint a jeruzsálemi külügyminisztérium vizsgálatot indított Admon ellen, mivel a gyanú szerint túlköltekezett az Izrael állam függetlenségének tiszteletére rendezett díszvacsorán. Emellett azzal vádolták Admont, hogy saját üzleti ügyeit intézi Magyarországon, nem tud magyarul, neje tiszteletlenül bánik az alkalmazottakkal, és hogy több budapesti étteremben is tartozást halmozott fel.

Szponzorokat szerzett

"Én nem ismerek egyetlen éttermet sem Budapesten, ahonnan fizetés nélkül lehetne távozni", kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját Admon, egy tolmács segítségét is igénybe véve. Mint mondta, édesanyja a történelmi Magyarországról származott el, így anyanyelve magyar, és nem hivatalos megbeszéléseit magyarul is folytatja. Hivatalos tárgyalásain, így a sajtótájékoztatón azonban héberül beszél. Tudomása szerint ugyanakkor a Budapestre delegált több mint nyolcvan nagykövet közül talán, ha öten tudnak anyanyelvi szinten magyarul.

A május 12-i díszvacsora költségeivel kapcsolatban elmondta, hogy valóban költséges volt, így az Izraelből biztosított háromezer dolláron felül, a külügyminisztérium engedélyével szponzorokat is bevont a díszvacsora - egyben a két hétig tartó ünnepségsorozat - finanszírozására.

Részeg, folyó

Admon cáfolta, hogy üzleti ügyeivel foglalkozna Magyarországon. Szilvan Salom külügyminiszter politikai kinevezettjeként ugyan az üzleti életből érkezett, reklámcége üzleti részéről és irányításáról azonban kinevezésével egyidőben lemondott. Tény ugyanakkor, hogy gyakran találkozik üzletemberekkel, ezt azonban személyes barátja, Ariel Saron izraeli miniszterelnök felkérésére teszi, élénkítendő a magyar-izraeli gazdasági kapcsolatokat.

"Ha egy részeg követ dob a folyóba, ezer ember is nehezen veszi azt ki", idézett egy zsidó közmondást a botrányra utalva Admon. Mint mondta, a függetlenség napi ünnepségek költségeinek vizsgálatára már a múlt héten Budapestre érkezett a jeruzsálemi külügyminisztérium egy ellenőre, ő maga pedig a sajtótájékoztató napján küldte meg fillérre pontos elszámolását Izraelbe. Mivel azonban a vádak kiszivárogtak, újabb, mindenre kiterjedő ellenőrzést kért a külügyminisztériumtól.

Összeesküvés és találkozó egy lakókocsiban

A sajtótájékoztató végén azonban kiderült, hogy mi is állhat igazából a botrány mögött. Izraelben jelenleg a legnagyobb belpolitikai botrányok egyikét Saron politikai kinevezettje, Izrael washingtoni nagykövete okozta, akit szintén magáncélú üzleteléssel vádolnak. A washingtoni nagykövetet Salom külügyminiszter visszahívná, Admon szerint az ő botránya akár figyelemelterelés is lehet.

Sajtótájékoztatóján Admon hangsúlyozta, hogy Gyurcsány Ferenccel folytatott beszélgetése során a magyar kormányfő kiemelte, hogy még nem találkozott hozzá hasonlóan aktív nagykövettel. A dicséret nem véletlenül érkezett, Admon saját elmondása szerint Auschwitzban, az Élet menetén gyors spontán találkozót szervezett Gyurcsány és Ariel Saron között egy keletnémet lakókocsiban, amin még Elie Wiesel nobel-díjas író is részt vett.