Milliárdokkal tartozunk New Yorknak?

2002.04.19. 10:59
A New York-i polgármesteri hivatal szerint Magyarország 29,8 millió dollár (8 milliárd forint) ingatlanadóval tartozik a városnak. A külügyminisztérium teljesen megalapozatlannak tartja New York igényét.
A New York-i polgármesteri hivatal szerint Magyarország 29,8 millió dollár (több mint 8 milliárd forint) ingatlanadóval tartozik a városnak. Ezzel a legnagyobb nemfizetők listáján a harmadik helyen állunk az 59,2 milliós hátralékot felhalmozó Törökország és a 40 millió dollárral tartozó Líbia mögött.

Bennünket India követ 13 millió dollárral, Bulgária 11, Szlovákia 6,6, Uganda 1,5, a Fülöp-szigetek pedig 1,1 millió dollárral tartozik a város szerint.

New York szerint kérnünk kellene az adómentességet

"Vannak bizonyos nemzetközi és kétoldalú egyezmények, melyek mentesítenek bennünket az amerikai törvények alól" - nyilatkozta a Keleti 52. utca 233. alatt található magyar főkonzulátus egyik tisztségviselője a New York Daily News újságírójának.

New York város álláspontja szerint diplomáciai épületek után nem kell ingatlanadót fizetni, ha az épületet teljes egészében diplomáciai célokra használják. Azonban illene adót fizetni, ha például a személyzet egy részét is elszállásolják az épületben vagy bizonyos részeit kereskedelmi célokra használják.

A diplomáciai testületeknek az adómentesség megszerzése érdekében ki kell tölteniük egy kétoldalas nyomtatványt. Ha viszont adómentességet kérnek, akkor a város ellenőrizheti, hogy pontosan mire is használják az épületet. Ezért szerintük néhány ország azt a gyakorlatot követi, hogy nem kérnek adómentességet, hanem inkább diplomáciai mentességükre hivatkoznak.

Magyarországot nem vádolják azzal, hogy kereskedelmi célokra is használná a New York-i főkonzulátus épületét. "A probléma az, hogy Magyarország évek óta nem hajlandó kitölteni ezt az egyszerű kétoldalas nyomtatványt." - írja a 7online.com, az abc televízió online kiadása.

A hírügynökségnek nyilatkozó Martha Stark pénzügyi biztos szerint a város így nem tehet mást, mint feltételezi, hogy az ingatlan után teljes mértékben adózni kell, hiszen ha lenne alapunk adómentességet kérni, akkor biztosan megtennénk.

A külügy megalapozatlannak tartja a követelést

Zupkó Gábor, a Külügyminisztérium gazdasági és igazgatási helyettes államtitkára az Index kérdésére elmondta, tudnak New York város igényéről, de teljesen megalapozatlannak tartják, ugyanis a bécsi egyezmény alapján a diplomáciai épületek teljes adómentességet élveznek.

Diplomáciai úton már többször kifejtették álláspontjukat az ügyben, és biztosak abban, hogy a jogértelmezési probléma békésen rendeződik.

A 7online információi szerint Törökország már megegyezett New York-kal. Charles Schumer szenátor a New York Daily Newsnak elmondta, olyan törvénytervezetet kíván benyújtani, mely a szövetségi kormány számára lehetővé tenné, hogy az adótartozásokat levonják az érintett országokba irányuló pénzekből.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás