Diána
11 °C
22 °C

Abházia és Dél-Oszétia elismerését javasolják

2008.03.21. 17:52
A Grúziától különvált Abházia és Dél-Oszétia elismerését javasolja az Állami Duma (képviselőház) az orosz államfőnek és a kormánynak.

Az illetékes parlamenti bizottság javaslata alapján pénteken elfogadott, "Az Oroszországi Föderáció Abháziával, Dél-Oszétiával és a Dnyeszteren túli területtel kapcsolatos politikájáról" címet viselő nyilatkozatban felkérik az elnököt és a kormányt, hogy "vizsgálja meg Abházia és Dél-Oszétia függetlensége elismerésének célszerűségét".

Emellett javasolja, hogy a kormány "fokozza az Abházia és Dél-Oszétia területén élő orosz állampolgárok védelmében tett erőfeszítéseit".

A nyilatkozat rámutat: a képviselők véleménye szerint "Abházia és/vagy Dél-Oszétia esetleges grúz megtámadása esetén, illetve abban az esetben, ha Grúzia sürgős lépéseket tesz a NATO-hoz való csatlakozás érdekében, a kormánynak minden szükséges intézkedést meg kell tennie az (Abháziában és Dél-Oszétiában élő) orosz állampolgárok védelmére, továbbá meg kell vizsgálnia, milyen objektív lehetőség nyílik (a két terület) szuverénné válásának felgyorsítására, beleértve függetlenségük elismerését, a nép akaratnyilvánításával összhangban".

A dokumentum javasolja missziók nyitását, Abházia és Dél-Oszétia orosz határain a határátlépés megkönnyítését, az Oroszországi Föderáció szubjektumai és e "köztársaságok" közötti társadalmi, gazdasági és humanitárius együttműködés fejlesztését.

A nyilatkozat szerint Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását követően Oroszországnak, a helyi lakosság kinyilvánított akaratából kiindulva, módosítania kell a három területtel kapcsolatos politikáját. Rámutat: "Az Állami Duma tiszteletben tartja Grúzia és Moldova területi épségét a nemzetközileg elismert határok között, de a képviselők úgy vélik: Koszovó elismerésének folyamata ellentétes a nemzetközi jog normáival", s a függetlenségét egyoldalúan kikiáltó "három köztársaság" "Koszovónál megalapozottabban támaszthat igényt a nemzetközi elismerésre".

A nyilatkozat figyelmeztet: Grúziának ugyan szuverén joga, hogy csatlakozzon a NATO-hoz, de ez megfosztja a konfliktus neki tetsző rendezésének lehetőségétől.

A nyilatkozat ismertetésekor elhangzott: ezzel Oroszország válaszol az elismeréssel összefüggő kérésre, de nem reagál arra a jelzésre, hogy a szóban forgó területek csatlakozni is kívánnak az Oroszországi Föderációhoz.

A Grúziától a Szovjetunió széthullása után elszakadt Dél-Oszétia és Abházia március 5-én, illetve 7-én, az ENSZ főtitkárához, az orosz államfőhöz, az EU és a FÁK államfőihez intézett felhívásban a koszovói precedensre hivatkozva kérte függetlensége elismerését.

A duma javaslatának teljesítése nem kötelező az elnökre, illetve a kormányra nézve.

Oroszország élesen bírálja Koszovó függetlenségének egyoldalú kikiáltását és elismerését, s többek között azzal érvel, hogy Koszovó függetlensége veszélyes precedenst teremt akkor, amikor a világban több száz hasonló konfliktus létezik.

Ugyanakkor számos orosz politikus, köztük Szergej Lavrov külügyminiszter hangsúlyozta: Moszkva a koszovói példát nem fogja arra felhasználni, hogy haladéktalanul elismerje a posztszovjet térség szakadár területeit.