Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Aláírták az orosz államadóság rendezését

2003.01.20. 15:57
Aláírták az orosz államadóság visszafizetéséről szóló egyezményt Moszkvában. Oroszország a korábbi hírekkel ellentétben nem 92 millió dollárt fizet készpénzben, László Csaba elmondása szerint tízmilliót ugyanis már áruban törlesztettek. Az adóságot 33,5 százalékon váltotta be az orosz fél. László Csaba szerint valójában 36 százalékon.
Aláírta a szovjet államadósság utolsó részletének rendezéséről szóló megállapodást László Csaba magyar és Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter. A szerződés szerint az orosz fél 82 millió 75 ezer dollárt fizet ki egy összegben és készpénzben Magyarország számára.

A 92 millió valójában 82 millió

László Csaba az aláírás után úgy nyilatkozott újságíróknak, hogy a korábbi híradásokban szereplő 92 millió dollár azzal a mintegy 10 millió dollár értékű áruval együtt értendő, amelynek szállítása, régebbi megállapodások alapján, idén esedékes Moszkva részéről. Áruszállításokkal még további 177,7 millió dollárt törleszt az orosz kormány.

Karácsony miatt késtek

A szerződések értelmében erre 2006-ig kerül sor, de a magyar remények szerint már 2003-2004 folyamán beérkezik az orosz áruk túlnyomó része. Ezek legfontosabb elemeit a MAHART szerződései és a MÁV Rt. sínbusz-rendelései jelentik. A szovjet államadósság utolsó részletének rendezéséről decemberi moszkvai látogatásakor állapodott meg Medgyessy Péter miniszterelnök Mihail Kaszjanov orosz kormányfővel. Az eredeti elképzelések szerint a tranzakcióra január 20-ig sor került volna, az újévi és ortodox karácsonyi ünnepekkel összefüggő szabadságolások miatt azonban mostanáig húzódott az aláírás.

A 33,5 százalék valójában 36 százalék

A készpénzfizetés technikai részleteiről az elkövetkező egy-két hétben várható megállapodás az orosz Vnyesekonombank és a Magyar Államkincstár között. Utána az orosz állami külkereskedelmi pénzintézet néhány napon belül átutalja a fenti összeget.

Magyarország 33,5 százalékon váltotta be a 245 millió dolláros adósságrészletet - ami viszont a miniszter elmondása szerint 36 százalékos árfolyamot jelent a korábbi elképzelésekkel szemben. Sikerült ugyanis megállapodni, hogy a mintegy 230 millió dolláros követelés mellett az orosz fél elfogadja annak a 60 millió dollár körüli összegnek a kamatát is, amelyről vita volt Moszkva és Budapest között. Oroszország szerint ezt az összeget már áruszállításokkal törlesztették az 1990-es években, a magyar fél viszont ezt nem találta bizonyíthatónak.

Rogán választ vár
"László Csaba pénzügyminiszter Moszkvában lényegesen rosszabb feltételekben egyezett meg, mint a polgári kormány által 2002. áprilisában előkészített adósságrendezési csomag, amelyet a szocialisták május folyamán sutba dobtak" értékelte Rogán Antal a Fidesz frakcióvezető-helyettese a megállapodást.

Közleménye szerint "Medgyessy Péter miniszterelnök moszkvai látogatását követően a kormányfő és szóvivője becsapta a közvéleményt, hiszen az elvtársias hangulatban lezajlott találkozó egyetlen érdemi eredményéről, a Magyarország felé fennálló orosz államadósság rendezéséről ma kiderült, semmi nincs úgy, ahogy azt decemberben mondták". A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint a Moszkvában aláírt megállapodás kapcsán a magyar állam lemondott arról a 62 millió dollárról, amelyet az orosz kormány saját állítása szerint 1994 és 1998 között törlesztett a magyar félnek, de amely az államkasszába soha nem érkezett meg.

"Választ várunk László Csabától, elismerték-e a törlesztés tényét és ha igen, be kívánják-e hajtani ezt a tetemes összeget azon szocialistákhoz közel álló üzletembereken, akiknek cégei számára ezt az orosz fél 1994 és 1998 között kifizette vagy áruval törlesztette" - áll a közleményben.