Olivér
5 °C
8 °C

A román Armagedon jelentés

2002.01.17. 15:29
Az ismeretlenségbe burkolózó, de jól tájékozott, "jóravaló emberek" egy csoportja e-mailben juttatott el a román sajtóhoz egy, Adrian Nastase miniszterelnök viselt dolgairól szóló jelentést. A miniszterelnök szerint a levél időzítése nem véletlen, mikor éppen most munkálkodik egy korrupcióellenes bizottság felállításán.

Az e-mail biztosította névtelenséget választó "jóravaló emberek egy csoportja" a román sajtóhoz egy, Armagedon II. című jelentést juttatott el, amely a román miniszterelnök, Adrian Nastase viselt dolgairól szól. (Az Armagedon I. jelentés a román hadügy viselt botrányairól, korrupt tisztekről beszélt.) A jelentés igazságtartalmát ellenőrizni képtelenség, miután vagyonnyilatkozati kötelezettség nincs.

A miniszterelnök Ceausescu-ként viselkedik

Az Armagedon II. jelentés általános politikai következtetésekkel, előrejelzésekkel kezdődik. A "jót akaró emberek" szerint a román gazdasági élet fejlődésében komoly akadályt jelent, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SzP) állampárttá válik, a miniszterelnök viselkedése egyre jobban hasonlít a volt román diktátor, Nicolae Ceausescu magatartásához, a párt tisztségviselői hatalmas vagyonokat halmoznak fel és intézményesített a korrupció.

Pénzmosás építési telek vásárlásával

Adrian Nastase szerint a jelentés diverzió
A jelentés ezután hosszasan részletezi a miniszterelnök ingatlanjainak helyzetét, műkincsgyűjteményének gyarapodását és gyanús üzletemberekkel folytatott kapcsolatait. Így a jóakarók szerint a miniszterelnök tulajdonában négy luxuslakás van, másik kettő pedig most épül. Az egyik hatszintes lakás 400 ezer dollár értékű telkéhez potom 10 ezer dollárért jutott hozzá a miniszterelnök ügyvédi cége.

Évi húszezer dollár fiai taníttatására

A jelentés szerint a miniszterelnök műkincsgyűjteményének értéke 2 millió dollár. A kormányfő csupán születésnapjára 300 ezer dollár értékű ajándékokat kapott.

A miniszterelnök szerint a jelentés diverzió

A román miniszterelnök rövid nyilatkozatban válaszolt a jelentésre. Nastase szerint nem véletlen, hogy korrupció ellenes kampányának második napján egy ilyen jellegű dokumentum jelenik meg. A kormányfő diverziónak nevezi a dokumentumot, és szerinte a jelentés alkotói olyan stratégiai célokat próbálnak meghiusítani, mint Románia NATO csatlakozása.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?