Vendel
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

A román Armagedon jelentés

2002.01.17. 15:29
Az ismeretlenségbe burkolózó, de jól tájékozott, "jóravaló emberek" egy csoportja e-mailben juttatott el a román sajtóhoz egy, Adrian Nastase miniszterelnök viselt dolgairól szóló jelentést. A miniszterelnök szerint a levél időzítése nem véletlen, mikor éppen most munkálkodik egy korrupcióellenes bizottság felállításán.

Az e-mail biztosította névtelenséget választó "jóravaló emberek egy csoportja" a román sajtóhoz egy, Armagedon II. című jelentést juttatott el, amely a román miniszterelnök, Adrian Nastase viselt dolgairól szól. (Az Armagedon I. jelentés a román hadügy viselt botrányairól, korrupt tisztekről beszélt.) A jelentés igazságtartalmát ellenőrizni képtelenség, miután vagyonnyilatkozati kötelezettség nincs.

A miniszterelnök Ceausescu-ként viselkedik

Az Armagedon II. jelentés általános politikai következtetésekkel, előrejelzésekkel kezdődik. A "jót akaró emberek" szerint a román gazdasági élet fejlődésében komoly akadályt jelent, hogy a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SzP) állampárttá válik, a miniszterelnök viselkedése egyre jobban hasonlít a volt román diktátor, Nicolae Ceausescu magatartásához, a párt tisztségviselői hatalmas vagyonokat halmoznak fel és intézményesített a korrupció.

Pénzmosás építési telek vásárlásával

Adrian Nastase szerint a jelentés diverzió
A jelentés ezután hosszasan részletezi a miniszterelnök ingatlanjainak helyzetét, műkincsgyűjteményének gyarapodását és gyanús üzletemberekkel folytatott kapcsolatait. Így a jóakarók szerint a miniszterelnök tulajdonában négy luxuslakás van, másik kettő pedig most épül. Az egyik hatszintes lakás 400 ezer dollár értékű telkéhez potom 10 ezer dollárért jutott hozzá a miniszterelnök ügyvédi cége.

Évi húszezer dollár fiai taníttatására

A jelentés szerint a miniszterelnök műkincsgyűjteményének értéke 2 millió dollár. A kormányfő csupán születésnapjára 300 ezer dollár értékű ajándékokat kapott.

A miniszterelnök szerint a jelentés diverzió

A román miniszterelnök rövid nyilatkozatban válaszolt a jelentésre. Nastase szerint nem véletlen, hogy korrupció ellenes kampányának második napján egy ilyen jellegű dokumentum jelenik meg. A kormányfő diverziónak nevezi a dokumentumot, és szerinte a jelentés alkotói olyan stratégiai célokat próbálnak meghiusítani, mint Románia NATO csatlakozása.