Mária
18 °C
28 °C

Elaludt tárgyalásán a perui exelnök

2008.03.25. 07:26
Fel kellett függeszteni a volt perui államfő perét, miután Alberto Fujimori kétszer is elaludt a tárgyalás alatt. A 69 éves politikust egyebek mellett az emberi jogok megsértésével vádolják.

Alberto Fujimorit először alig lehetett felkelteni. Amikor a zavartnak tűnt volt elnök felriadt, a bíró kérdésére azt mondta, hogy jól van, csak "kicsit kimerítő napok vannak mögötte". A tárgyalás folytatódott, ám Fujimori megint bóbiskolni kezdett. A bíró ismét felriasztotta, az exállamfő ekkor azonban már lábfájásra is panaszkodott, így Cesar San Martin inkább elnapolta a tárgyalást.

Alberto Fujimori 1990 és 2000 között állt a dél-amerikai ország élén. A vádak szerint létrehozott a baloldali gerillák elleni harcra egy különleges egységet, amely számos akciót végrehajtott. Csakhogy 1991-ben és 1992-ben a kommandó kilenc egyetemista diákot és egy professzort is kivégzett. Fujimori tagadja, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

Az elnök elmenekült hazájából, és végül Chiléből szállították haza tavaly szeptemberben. Az ügyész 30 éves börtönbüntetés kiszabását kérte a 69 éves politikusra.