Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elaludt tárgyalásán a perui exelnök

2008.03.25. 07:26
Fel kellett függeszteni a volt perui államfő perét, miután Alberto Fujimori kétszer is elaludt a tárgyalás alatt. A 69 éves politikust egyebek mellett az emberi jogok megsértésével vádolják.

Alberto Fujimorit először alig lehetett felkelteni. Amikor a zavartnak tűnt volt elnök felriadt, a bíró kérdésére azt mondta, hogy jól van, csak "kicsit kimerítő napok vannak mögötte". A tárgyalás folytatódott, ám Fujimori megint bóbiskolni kezdett. A bíró ismét felriasztotta, az exállamfő ekkor azonban már lábfájásra is panaszkodott, így Cesar San Martin inkább elnapolta a tárgyalást.

Alberto Fujimori 1990 és 2000 között állt a dél-amerikai ország élén. A vádak szerint létrehozott a baloldali gerillák elleni harcra egy különleges egységet, amely számos akciót végrehajtott. Csakhogy 1991-ben és 1992-ben a kommandó kilenc egyetemista diákot és egy professzort is kivégzett. Fujimori tagadja, hogy köze lenne a gyilkosságokhoz.

Az elnök elmenekült hazájából, és végül Chiléből szállították haza tavaly szeptemberben. Az ügyész 30 éves börtönbüntetés kiszabását kérte a 69 éves politikusra.