Benedek
-4 °C
5 °C

Felfedték az elnök különgépének a titkait

2006.04.10. 08:38
Az amerikai elnök különgépe a világ talán legjobban védett repülője. Volt eddig, hiszen a biztonsági rendszerek leírása nyilvánosságra került. Egy amerikai légitámaszpont honlapján azt is leírják, hogyan robbanthatja fel egy mesterlövész egy puskalövéssel a repülőt.

Ha az amerikai elnök utazik, a titkosszolgálatok minden részletet precízen elterveznek. Ha netám kitudódik az elnöki különgép útvonala, akár az egész utat lefújhatják. Nem csoda, hogy az elnök testőrsége (Secret Service) idegesen reagált, amikor a San Francisco Chronicle egy amerikai légitámaszpont honlapján megtalálta az elnöki különgép biztonsági rendszerének részletes leírását.

A Chrinicle cikke szerint a nyilvános weboldalról többek között megtudható a testőrök elhelyezkedése a gépen, részletes leírás olvasható a repülő rakétavédelmi rendszereiről, sőt, arról is, hogyan lehet mesterlövészpuskával felrobbantani a gép korházi részlegének oxigéntankját.

A Chronicle beszámolója szerint a múlt hét pénteken még elérhető volt az elnöki különgép leírása a weben.

"Hát ez nem jó" - nyilatkozta a lapnak Bruce Alexander alezredes, az elnöki különgépet működtető 89. Légi Szállítási Ezred sajtótisztje. "Nem tudjuk, hogy kerülhettek ki a bevetési biztonságot veszélyeztető adatok" - mondta.

Daniel Goure, a Lexington Institute elemzője szerint az adatok nyilvánosságra kerülése jelentősen megkönnyíti a támadók dolgát. "Egyrészt a védelmet kikerülő fegyvereket, másrészt a védelmet kijátszó taktikákat választhatnak a támadók az adatok ismeretében". Példaként azt hozta fel, hogy a terroristák a hőkövető, passzív ráirányítású rakéták helyett aktív, lézersugaras irányítású rakétákkal támadhatnak.

"Elég nehéz dolgunk van enélkül is" - jelentette ki Leon Panetta, Bill Clinton egykori kabinettfőnöke. "Ha én lennék a vezérkari főnök, ledózeroltatnám a rohadt weboldalt" - mondta.