Virág
0 °C
2 °C

Alkotmányos Amerikában a pozitív diszkrimináció

2003.06.23. 20:40
Bár a faji alapon osztott pluszpontok rendszerét alkotmányellenesnek ítélte, összességében helybenhagyta a pozitív diszkrimináció intézményét az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága. A felvételi eljárása miatt a Michigan Egyetemet perelő diákokat Bush támogatta. Az egyetemet a polgárjogi harcosok és a nagyvállalatok koalíciója.
Vegyes ítéletet hozott két, a pozitív diszkriminációt megtámadó kereset ügyében az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága - jelentette a BBC. A testület 6:3 arányban alkotmányellenesnek ítélte a Michigan Egyetem főiskolai karának azt a gyakorlatát, hogy etnikai alapon húsz pluszpontot adott felvételizőknek a 150 pontos felvételi teszten.

Kivételezni azért lehet

Ugyanakkor az egyetem jogi karának Sandra Day, az ügyet szavazatával eldöntő bírónő szavai szerint "finoman szabott", bár szintén diszkriminatív gyakorlatát a bíróság 5:4 arányban alkotmányosnak találta. Day bírónő szerint nem alkotmányellenes, ha egy egyetem, az "etnikailag színes összetételből származó előnyök" fejében a kisebbségi hallgatók javára dönt a felvételin.

A bíróság ítéletét a pozitív diszkrimináció hívei sikerként könyvelik el, hiszen a testület fenntartotta a megkülönböztetés lehetőségét. Siker azért is, mert a pozitív diszkrimináció eltörlését maga Bush elnök is támogatta.

Nagyvállalatok és polgárjogi harcosok

A kormány a bíróságon is kimutatta szimpátiáját. A diákokat támogatva az ülésen megjelent a Ted Olson legfőbb ügyész. Bush maga a Michigan Egyetemen tartott beszédében "ártónak, méltánytalannak és alkotmányellenesnek" nevezett minden olyan kvótarendszert, mely elzár másokat a felsőoktatástól.

Az egyetem ugyanakkor számos, a pozitív diszkrimináció bizonyos formáit szintén gyakorló nagyválalat és több polgárjogi szervezet támogatását is bírta.

Huszonöt éve ugyanígy

Legutóbb 1978-ban hozott döntést a bíróság az egyetemi pozitív diszkrimináció ügyében, hasonló eredménnyel. Allen Bakke a Kalifornia Egyetem davisi orvosi karát perelte be, mert felvételét egy kisebbségi diák javára utasították el. A Legfelsőbb Bíróság akkor eltörölte a fenntartott egyetemi helyek rendszerét, de - mint ahogy azt a pontrendszer is példázza - továbbra is megengedő volt a diszkrimináció más formáival szemben.