Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kabulban az első magyar békefenntartó alegység

2004.07.24. 21:04
Problémamentesen megérkezett Afganisztán fővárosába, Kabulba a magyar békefenntartó alegység 12 tagú előkészítő csoportja, mondta a Magyar Honvédség szárazföldi parancsnokságának felderítő főnöke az MTI érdeklődésére.
Kabulban a magyar katonák megkezdték a táborhely átvételét és várják az alegység többi katonáját, akik a technikával együtt a következő hat nap során érkeznek, tette hozzá Szűcs András ezredes. Az előkészítő csoport feladata többek között a táborhely és a vezérkar közötti híradó összeköttetés feltételeinek megteremtése. A csoporttal utazott az alegység parancsnoka és a parancsnoki állomány több tagja is. A felszerelést több fordulóban egy Ruslan típusú szállító repülőgép viszi Ferihegyről Kabulba. Az út egy leszállással csaknem egy teljes napot vesz igénybe. Szűcs András elmondta, hogy a 125 katonából álló magyar alegység többi tagját egy személyszállító Boeing 747-es viszi majd Kabulba. A szállítási feladatokat az a dán szállítócég bonyolítja le, amelyik a NATO reagáló erőbe felajánlott magyar egységekhez is biztosítja a szállítási készenlétet. Szenes Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke korábban az MTI-nek elmondta: augusztus 1-jére a nemzetközi biztonsági közreműködő erőknek (ISAF) el kell érniük az úgynevezett kezdeti, a hónap végére pedig a teljes műveleti képességet. Rövidesen választások lesznek Afganisztánban és fontos, hogy a katonák garantálhassák a szavazások biztonságát. A magyar katonák feladatai között járőrözés, különböző objektumok őrzése, védelme és konvojok biztosítása szerepel. Mindebben három BTR harcjármű, 27 terepjáró személygépkocsi, kilenc tehergépjármű, egy mentőautó és számos korszerű kézifegyver segíti a magyar katonákat. A honvédség dolgozik a folyamatos légi utánpótlás megszervezésén. A tervek szerint a NATO északi parancsnokságának szállítási koordinációs központja által üzemeltetett, Németország és Afganisztán közötti "légi hidat" használja majd Magyarország is.