Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Afganisztán megfenyegette szomszédait

2001.09.15. 12:11
Az Afganisztánt uraló tálibok szombaton megtorlással fenyegették meg a szomszédos országokat, ha segítséget nyújtanak az Egyesült Államoknak egy Afganisztán elleni esetleges támadáshoz.
A kabuli külügyminisztérium közleménye szerint - amelyet a tálibokhoz közel álló, pakisztáni székhelyű AIP iszlám hírügynökség idézett - a tálibok Afganisztán függetlensége elleni "merényletnek" tekintenének minden javaslatot, amelyben a szomszédos országok szárazföldi vagy légi támaszpontjaikat felajánlanák az Egyesült Államoknak egy Afganisztán elleni amerikai katonai támadás megkönnyítésére.

Mudzsahedek ellentámadása

A tálib közlemény szerint a mudzsahed harcosok ekkor esetleg "kénytelenek lesznek" behatolni az érintett országba, és nem zárható ki "erőteljes támadásuk" lehetősége sem. A közlemény az érintett országokra hárította a felelősséget a következményekért.

Szent háborúra készülnek

Mohammed Omar molla, a tálibok vezetője előzőleg, egy pénteki rádióbeszédében felhívta a világ muzulmánjait, hogy bátran nézzenek szembe az amerikai támadás veszélyével és készüljenek szent háborúra (dzsihád) hitük védelmében. A molla óva intett Oszama bin Laden kiadatásától - Washington elsősorban a szaúdi születésű milliomost gyanítja a keddi egyesült államokbeli terrorakciók hátterében -, akinek évek óta a tálibok nyújtanak menedéket. Omar molla szerint azonban nem csupán nem bin Laden személyéről, hanem az iszlámmal való szembeszegülésről van szó: Afganisztánban ugyanis valódi iszlám hitűek találhatók és a valódi iszlám az, amit az Egyesült Államok veszélyes jelnek tekint.

Pakisztán szombaton dönt

A szombati tálib figyelmeztetés egybeesik azzal, hogy a szomszédos Pakisztán kormánya várhatóan ezen a napon vitatja meg a Washington által a terrorakciók után Iszlámábádnak támasztott követeléseket.

Pervez Musarraf pakisztáni tábornok-elnök az elmúlt napokban többször "teljes körű együttműködést" ígért az Egyesült Államoknak. Az iszlámábádi sajtó szombaton azt állította, hogy Pakisztán kedvezően bírálhat el több amerikai kérést, de kizárhatja, hogy pakisztáni területet szárazföldi műveletekre átengedjenek.