Ágnes
-1 °C
2 °C

Amerika nem enged a táliboknak

2001.10.07. 16:44
Washington elutasította azt a tálib kezdeményezést, hogy Oszama bin Ladent iszlám törvények szerint, Afganisztánban állítsák bíróság elé. Eközben az afgán ellenzéki Északi Szövetség népi felszabadítási harcot hirdetett a tálibok ellen és újabb tizenegy települést foglalt el. Miután az Egyesült Államok pénteken ezer katonát küldött az Afganisztánnal szomszédos Üzbegisztánba, a tálib vezetés hétezer katonát küldött az üzbég-afgán határra.
Az afganisztáni tálib kormányzat - mintegy az amerikai támadást megelőző utolsó kísérletként - felajánlotta, hogy kész őrizetbe venni és Afganisztánban az iszlám törvények szerint bíróság elé állítani Oszama bin Ladent, a szeptemberi amerikai terrorakciók megszervezésével vádolt szaúdi milliomost. Abdul Szalam Zaif, a tálib kormányzat pakisztáni nagykövete vasárnap közölte: az Egyesült Államoknak ehhez majd több bizonyítékot kell előterjesztenie, illetve hivatalos kérést kell intéznie a kabuli kormányzathoz. Zaif szerint a szaúdi terroristavezér őrizetbevétele nem okozhat problémát, azonban vádemelés nélkül ők nem hajlandók bárkit letartóztatni.

Ez a javaslat hasonlít Mohammed Omar molla, tálib vallási vezető néhány héttel ezelőtt felvetett ajánlatára, amelyet az amerikai fél most is következetesen elutasított. Egy amerikai kormányzati illetékes vasárnap újra kijelentette, Washington tetteket és nem szavakat vár el a táliboktól. George W. Bush amerikai elnök szombaton arra szólította fel a tálib kormányt, hogy azonnal adja ki bin Ladent, különben számolnia kell a következményekkel.

Újabb 11 települést foglalt el az Északi Szövetség

A tálibellenes erők a rezsimre nehezedő amerikai fenyegetést kihasználva fokozták katonai tevékenységüket az ország középső részében is. Vasárnap bejelentették, hogy Gor tartományban elfoglaltak tizenegy települést, és két irányból is kevesebb mint egy kilométeres távolságra közelítették meg a tartományi fővárost, Csákaránt. Szombaton az északabbra eső Szamangán tartományban jelzett hasonló mérvű sikereket az Északi Szövetség, ám közléseiket egyelőre más forrásból nem erősítették meg.

Eközben népi felszabadító harcra szólította fel az ország lakosságát Afganisztánban a tálib hatalom megdöntésére törekvő ellenzéki Északi Szövetség katonai parancsnoka. Mohammed Fahim tábornok szombaton Afganisztán egy északi településén háromezer újonc előtt bejelentette, hogy csapataival támadó hadműveletekbe kezd az északi és nyugati fronton - adta hírül az MTI. Fahim szerint a kabuli önkényuralmi tálib vezetés megosztott, sorai szétzilálódtak, és valószínűleg nagyon hamar fordulat történik.

Fokozodó katonai jelenlét az afgán-üzbég határon

Az Afganisztánt uraló tálib vezetés hétezer fős erősítést küldött az Üzbegisztánnal határos vidékre - jelentette a dpa. Ez válasz a szomszédos országba érkező ezer amerikai katona jelenlétére. "Az utolsó emberig harcolni fogunk, és nem hódolunk be az USA-nak" - mondta a tálibok egyik szóvivője a Pakisztánban működő AIP afgán hírügynökség jelentése szerint. A Pentagon azt közölte, az első katonái már megérkeztek Üzbegisztánba.

A Human Rights Watch óvja Washingtont az afgán ellenzéktől
Nemzetközi jogvédők arra figyelmeztették az Egyesült Államok vezetését, hogy az afganisztáni tálib hatalom ellen küzdő Északi Szövetség egyes irányítói személyében olyan emberekkel keresik az együttműködést, akik "rekordszámú" emberi jogsértést követtek el életükben. A Human Rights Watch jogvédő csoport arról számolt be hét végi New York-i közleményében, hogy az Afganisztán északi részét ellenőrzésük alatt tartó ellenzéki erők egyes vezetőinek nevéhez tömeges kivégzések, rablások-fosztogatások és gyújtogatások fűződnek. A szóban forgó személyek mindenekelőtt a tálib rezsimet támogató pastu népcsoport tagjaival szemben követték el ezeket a jogsértéseket, amelyek erősen kétessé teszik legitimitásukat. A jogvédő szervezet bírálata konkrét neveket is említ, a többi között az Északi Szövetséghez tartozó, üzbég fegyvereseket tömörítő Dzsumbus-i-Milli vezetőjét, Abdul Rasid Dosztum tábornokot, valamint Hadzsi Mohammed Muhakkikot, aki a dari, vagyis az afganisztáni perzsa nyelvet beszélő hazara síita népcsoport katonai-politikai szervezetének, a Hizb-i-Vahdatnak a parancsnoka.