Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Robbantás a meggyilkolt afgán kormányzó temetésén

2006.09.11. 15:56
Öngyilkos merényletet követtek el a vasárnap felrobbantott Abdul Hakim Tanival afganisztáni tartományi kormányzó temetésén. A szertartáson a kabuli kormány több minisztere is részt vett, sorsukról pillanatnyilag nincs információ.

Öngyilkos merényletet követtek el a hétvégén meggyilkolt Abdul Hakim Tanival paktiai kormányzó temetésén Afganisztánban. A támadásban legalább öten - az AFP kórházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint valamennyien rendőrök - életüket vesztették, és meghalt a robbantó is. A temetésen az afgán kormány több minisztere is részt vett, sorsukról a BBC egyelőre nem értesült.

Tanival a kiújult afganisztáni erőszakhullám eddigi legmagasabb rangú áldozata. Haláláért a tálobok vállalták magukra a felelősséget.

Tanivalt nem Paktiában, hanem a szomszédos Koszt tartományban temették el. Az AP helyszínen tartózkodó operatőre szerint a merényletet akkor követték el, amikor a kabuli hivatalos delegáció éppen távozóban volt a temetésről. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány miniszterei megsértültek-e a robbanásban, írja a BBC. A támadásban az AFP jelentése szerint legalább harmincan megsérültek.

Abdul Hakim Tanivalt vasárnap, hivatala bejáratánál támadták meg. A kormányzóra egy öngyilkos merénylő támadt, amikor autóval készült elhagyni munkahelyét. A támadásban a kormányzó testőre és sofőrje is életét vesztette.

Hamid Karzai - aki nem vett részt a temetésen - "hazafiként", a "cselekvés és az akadémikus ismeretek embereként" jellemezte a meggyilkolt kormányzót. "Személyes barátom volt, aki külföldről tért haza, hogy nemzete szolgálatába álljon" - mondta Karzai.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!