Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Robbantás a meggyilkolt afgán kormányzó temetésén

2006.09.11. 15:56
Öngyilkos merényletet követtek el a vasárnap felrobbantott Abdul Hakim Tanival afganisztáni tartományi kormányzó temetésén. A szertartáson a kabuli kormány több minisztere is részt vett, sorsukról pillanatnyilag nincs információ.

Öngyilkos merényletet követtek el a hétvégén meggyilkolt Abdul Hakim Tanival paktiai kormányzó temetésén Afganisztánban. A támadásban legalább öten - az AFP kórházi forrásokra hivatkozó jelentése szerint valamennyien rendőrök - életüket vesztették, és meghalt a robbantó is. A temetésen az afgán kormány több minisztere is részt vett, sorsukról a BBC egyelőre nem értesült.

Tanival a kiújult afganisztáni erőszakhullám eddigi legmagasabb rangú áldozata. Haláláért a tálobok vállalták magukra a felelősséget.

Tanivalt nem Paktiában, hanem a szomszédos Koszt tartományban temették el. Az AP helyszínen tartózkodó operatőre szerint a merényletet akkor követték el, amikor a kabuli hivatalos delegáció éppen távozóban volt a temetésről. Egyelőre nem tudni, hogy a kormány miniszterei megsértültek-e a robbanásban, írja a BBC. A támadásban az AFP jelentése szerint legalább harmincan megsérültek.

Abdul Hakim Tanivalt vasárnap, hivatala bejáratánál támadták meg. A kormányzóra egy öngyilkos merénylő támadt, amikor autóval készült elhagyni munkahelyét. A támadásban a kormányzó testőre és sofőrje is életét vesztette.

Hamid Karzai - aki nem vett részt a temetésen - "hazafiként", a "cselekvés és az akadémikus ismeretek embereként" jellemezte a meggyilkolt kormányzót. "Személyes barátom volt, aki külföldről tért haza, hogy nemzete szolgálatába álljon" - mondta Karzai.