Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Halálra ítélték a külföldi újságírókat meggyilkoló afgán férfit

2004.11.20. 11:47
Bűnösnek talált és halálra ítélt egy afgán férfit négy újságíró, köztük három külföldi meggyilkolásáért a kabuli első fokú bíróság szombaton. A 29 éves Reza Hán 2001-ben megölte az El Mundo, a Reuters, a Corriere della Sera újságíróját és egy ausztrál fotóriportert.
A brutális négyszeres gyilkosság még 2001 november 19-én történt Kabultól mintegy 90 kilométerre keletre.

Ismeretlen fegyveresek, feltehetően a néhány nappal korábban megbuktatott tálib rendszer milicistái feltartóztattak egy Kabul felé tartó gépkocsioszlopot, amellyel többek között négy újságíró - Julio Fuentes, az El Mundo spanyol napilap riportere, Harry Burton ausztrál operatőr, Azizullah Haidari afgán származású fényképész, a Reuters munkatársai és Maria Grazia Cutuli, a Corriere della Sera olasz újság tudósítója - utazott. A támadók először kiszállásra kényszerítették, majd a közeli dombok felé terelték és agyonlőtték az újságírókat.

A bíróság szerint bebizonyosodott, hogy a 29 éves Reza Hán követte el a gyilkosságokat. Hánt ugyancsak halálra ítélték felesége meggyilkolásáért, valamint 15 éves börtönbüntetést is kiróttak rá az olasz újságírónő megerőszakolásáért.

Az ítélet kihirdetése előtt a vádlott beismerte felesége meggyilkolását, de tagadta, hogy az újságírókat is ő ölte meg, illetve, hogy megerőszakolta az olasz újságírónőt. Közölte, hogy valóban jelen volt a támadásnál, ám erre a tálibok egyik helyi parancsnoka, bizonyos Mohammad Aga kényszerítette. Azt állította, hogy Aga lőtte le az újságírókat, őt pedig erőszakkal, halálos fenyegetéssel vette rá a támadásban való részvételre. Hán korábbi vallomásaiban még elismerte, hogy ő lőtte le az afgán származású újságírót.

Az újságírók elleni támadás más résztvevőit még nem sikerült elfogni.