Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Demokráciát tanulnak az afgán parlamenterek

2005.12.19. 08:46
Bár a vidéki képviselők elszállásolása még megoldatlan és iroda sem jut mindenkinek, hétfőn megkezdi munkáját az afgán parlament. A harminc év után választott törvényhozásban nincsenek pártok, viszont volt kommunisták és tálib vezetők is bejutottak a törzsi hadurak mellett.

Harminc év óta először ülésezik az afgán parlament. "Lépés a demokrácia irányában" - hangsúlyozta a törvényhozás ünnepi ülésén Hamid Karzai afgán elnök. A parlament nyitóülésén mintegy 350 képviselő volt jelen.

A parlamenti erőviszonyokról egyelőre nem sokat tudni. A szeptemberi választásokon pártok nem, csak egyéni jelöltek indulhattak. A testületbe a tálibok néhány képviselője mellett több tucatnyi exkommunista, az országot a nyolcvanas években irányító politikus is bekerült.

Az átláthatatlan erőviszonyok mindenképpen megnehezítik a képviselők törvényhozói munkáját, pedig a honatyáknak még sokat kell tenniük a szkeptikus afgán közvélemény meggyőzéséhez, írja a BBC. Sokuk tevékeny részese volt az elmúlt harminc év háborúinak - a tálibok és a volt kommunisták mellett az ország nemzetiségeinek vezető hadúrjai is bekerültek a parlamentbe.

"Tönkretették az országunkat, sosem lesznek a jövő Afganisztánjának a hasznára" - jellemezte harcias múltú képviselőtársait Malali Joya, a parlament egyik képviselőnője a BBC-nek. A törvényhozásban a kvóták miatt egyharmados lett a képviselőnők aránya. A nőjogi aktivista Joya szerint a hadurak és a régi rezsimek képviselői a női jogok elleni intézkedéseket terveznek, ő ezek ellen kíván harcolni.

A képviselőknek a megosztottság és az átláthatatlanság mellett még számos problémával kell megküzdeniük. Egyelőre nem megoldott a vidéki képviselők kabuli elszállásolása, nem jut iroda minden képviselőnek és a parlament egy régi börtönből kialakított épülete is hagy kívánnivalókat. A képviselőknek ráadásul semmilyen demokratikus tapasztalata sincs, bár ezen az afgán kormányzat és az amerikaiak egyhetes intenzív felkészülési programmal igyekeztek segíteni.