Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Egymillió menekült tért haza Afganisztánba

2002.06.18. 11:45
Az ENSZ jelentése szerint egymillió menekült tért haza Afganisztánba. A szervezet menekültügyi főbiztosa szerint a közeljövőben újabb egymillió menekült mehet haza, de ennek elősegítésére sürgős anyagi támogatásra lenne szükség.
Ruud Lubbers, az ENSZ menekültügyi főbiztosa bejelentette hétfőn, hogy a szülőföldjére külföldről visszatért afganisztáni menekültek száma már meghaladja az egymilliót. Egyúttal felszólította a nemzetek közösségét, hogy nyújtson segítséget a hazatelepülésekhez.

A főbiztos jelezte, hogy a világszervezet menekültügyi főbiztossága (UNHCR) tanulmányozza további egymillió afgán menekült visszatelepítésének lehetőségét. Hozzátette, hogy a főbiztosságnak sürgősen szüksége lenne újabb nemzetközi pénzügyi támogatásra és élelmiszerszállítmányokra.

Főként Pakisztánból tértek haza

Az Afganisztánba visszatért menekültek túlnyomó többsége (mintegy 920 ezer ember) Pakisztánból érkezett haza. Több mint 75 ember Iránból, mintegy kilencezren pedig közép-ázsiai országokból tértek vissza Afganisztánba.

Az AFP jelentése szerint az afgán hatóságok és az UNHCR március elején úgy tervezték, hogy az Afganisztánnal szomszédos országokból mintegy 800 ezer menekült tér vissza, a lakhelyükről elűzött és az ország belsejében bolyongó emberek közül pedig 400 ezren költözhetnek ismét haza.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!