Gerzson
-3 °C
2 °C

Heves harcok és tüntetések Afganisztánban

2001.09.26. 16:01
Az eddigi legnagyobb Amerika-ellenes tüntetés zajlott szerdán Kabulban. A vélhetően a tálib hatóságok által támogatott több ezer tüntető megrohamozta és felgyújtotta a volt amerikai nagykövetség épületét. Eközben heves harcok folynak Afganisztán északi részén a tálibok és az ellenzéki Északi Szövetség között.
Afgán tüntetők ezrei rohamozták meg az Egyesült Államok volt kabuli nagykövetségét szerdán. A tömeg gépkocsikat gyújtott fel és kalapácsokkal leverte a címert a homlokzatról, majd felgyújtotta az épületet. A nagykövetség elleni támadás előtt a tüntetők Amerika-ellenes, illetve Zahir Sah volt afgán királyt becsmérlő jelszavakat skandáltak, elégettek egy amerikai zászlót, valamint George Bush elnök képét, és az Egyesült Államok elleni "szent háborúra", valamint Oszama bin Laden támogatására buzdítottak.

A tálib hatóságok szervezhették a tüntetést

Az AFP szerint ez volt az eddigi legnagyobb tüntetés az afgán fővárosban. Az utóbbi időben már szinte mindennaposak az Amerika-ellenes megmozdulások, de ezeken eddig csak néhány száz ember vett részt, akiket a tálibok teherautón és autóbuszon vittek a helyszínre. A tüntetésen tálibok, tisztségviselők, diákok és kereskedők vettek részt. Az utakat lezárták a tüntetés idejére. A BBC kabuli tudósítója szerint a demonstráció nem jöhetett volna létre a tálib hatóságok támogatása nélkül.

Ellentmondó hírek a katonai sikerekről

Afganisztán északi részén szerdán napközben folytatódtak a harcok a tálibok és a ellenzéki Északi Szövetség erői között. Az összecsapások eredményéről a szembenálló felek eltérően nyilatkoznak. Az ellenzéki Északi Szövetség délelőtt jelentős előrenyomulásról számolt be: alakulataik állítólag elfoglalták a tálibok újabb hat hadállását. A tálibok megerősítették az ellenzéki támadásának hírét, de nyilatkozatukban lebecsülték ennek jelentőségét.

Offenzívában a tálibok?

A tálibokhoz közel álló AIP afgán hírügynökség szerdai jelentése szerint a tálibok erői visszafoglalták a Mazari-Sariftól, Balh tartomány székhelyétől 100 kilométerre délnyugatra lévő Zare körzet területét. A körzet felett a tálibellenes ellenzék erői vasárnap szerezték vissza az ellenőrzést.

A szemben álló felek egyaránt bevetettek tüzérséget, harckocsikat, géppuskákat, valamint gránátvetőket, egyik fél sem könyvelhetett el azonban területi nyereséget. A szóvivő szerint a tálibok 3000 új harcost vezényeltek a térségbe Kandahárból, milíciájuk központjából.

Pakisztán nem nyitja meg határait a menekültek előtt

Pakisztán Kofi Annan ENSZ-főtitkár kérése ellenére sem nyitja meg Afganisztánnal közös határát az újabb menekültek előtt, csupán az érvényes iratokkal rendelkező afgánokat engedik be az országba - jelentette a BBC. Az egészségügyi szervezetek szerint jelenleg körülbelül 20 ezer, az amerikai katonai csapástól tartó afgán menekült gyűlt össze a pakisztáni határnál. A pakisztáni hivatalos szervek attól tartanak, hogy menekültnek álcázott harcosok is átjuthatnak a határon. Mindemellett azoknak, akiknek a biztonsági intézkedések ellenére sikerült átjutni Pakisztánba, sátrakat állít fel a helyi hatóság.