Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Tartós segítséget kért az afgán elnök

2006.11.18. 13:31
Azt mondom Önök azon partnereinek, akik esetleg afganisztáni szerepvállalásuk folytatását mérlegelik, hogy a feladat még nincs elvégezve és továbbra is nagy a tét" - hangoztatta Karzai szombaton, az Afganisztánról Újdelhiben rendezett regionális tanácskozáson.

Tartós segítséget kért a nemzetközi közösségtől országa újjáépítéséhez Hamid Karzai afgán elnök szombaton az Afganisztánról Újdelhiben rendezett regionális tanácskozáson.

Karzai az indiai fővárosban mintegy húsz ország és nemzetközi szervezetek részvételével szervezett kétnapos gazdasági tanácskozást megnyitó beszédében hangsúlyozta: az évtizedeken át háború dúlta Afganisztán újjáépítése és a térségbeli béke helyreállítása nagyrészt bevégezetlen maradt.

India aggódik

A tanácskozáson felszólaló számos vezető körében visszhangra talált az afgán elnök nagyobb nemzetközi pénzügyi segítség iránti igénye. Manmohan Szingh indiai kormányfő megjegyezte, hogy Afganisztánban az elmúlt öt évben - a vallási fanatikus muzulmán tálib rendszer 2001 végén történt megdöntése óta - elért figyelemre méltó átalakulás ellenére a közép-ázsiai országra nagy kihívás a szegénység és a munkanélküliség felszámolása, az infrastruktúra kiépítése. Szingh aggodalmát hangoztatta a "terroristák" Dél- és Délkelet-Afganisztában megszaporodott erőszakos cselekményei miatt, amelyek az ország biztonsága mellett a megkezdett fejlesztéseket is aláássák; ennek kezelése szerinte a kollektív felelősség körébe tartozik.

Ez a második regionális gazdasági együttműködési értekezlet Afganisztánról - az elsőt tavaly decemberben Kabulban tartották -, s a tanácskozáson a közép-ázsiai ország és szomszédai számára egyaránt gyümölcsöző beruházásokat kívánnak számba venni. India, a konferencia házigazdája Afganisztán egyik legfontosabb gazdasági partnere; Újdelhi 2001 óta 652 millió dollárt fordított különböző afganisztáni beruházásokra. Az értekezleten megvizsgálják Afganisztán és szomszédai energetikai együttműködésének, az afgán áramhálózat helyreállításának kérdéseit is.

A NATO túlzottan derűlátó

Közben Tom Königs, az ENSZ afganisztáni támogató missziójának (UNAMA) vezetője a The Guardian című brit lapban szombaton megjelent interjújában úgy vélte, hogy a nemzetközi szövetségeseknek a tálibok feletti katonai győzelme nem lesz elegendő az afganisztáni béke megteremtéséhez. A német diplomata szerint a nemzetközi koalíciót vezető NATO túlzottan derűlátó és a "könnyű megoldást" keresi. Az észak-atlanti szövetségnek szerinte azonban fel kellene hagynia azzal, hogy egyedül cselekszik, és nagyon szorosan együtt kellene működnie az afgán hadsereggel.

A probléma megoldásához meg kell nyerni az afgán lakosság támogatását, amely csak a jogállam, "korrekt" kormány, felelősségteljes rendőrség megteremtésével, fejlesztésekkel és az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánnal fenntartandó (jó) diplomáciai viszony révén lehetséges - sorolta Königs az általa fontosnak vélt teendőket.