Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Német békefenntartók zuhantak le Afganisztánban

2002.12.21. 21:29
Az Afganisztánban szolgáló nemzetközi békefenntartó erők hét német katonája vesztette életét egy helikopter-szerencsétlenségben, amely szombaton történt Kabul közelében - ismertette szombat este Berlinben a véglegesnek tűnő veszteségmérleget a német védelmi minisztérium szóvivője.
Kabulban korábban azt közölték, hogy a C-H53 típusú német helikopter fedélzetén öt katona lelte halálát. A helikopteren azonban a Bundeswehr hét katonája utazott és mindannyian szörnyet haltak - mondta a szóvivő, hozzátéve, hogy baleset történt, amelynek oka még tisztázásra vár.

A szerencsétlenség egy nappal azután következett be, hogy a berlini parlament elsöprő többséggel megszavazta az Afganisztánban szolgáló német katonák mandátumának egy évvel történő meghosszabbítását, 2500 főre duplázva az alakulat létszámát, ami lehetővé teszi, hogy Németország Hollandiával közösen a jövő év elején átvegye a békeerők parancsnokságát.

Két gyerek is szörnyethalt

Hat német katona holttestét találták meg és kettőt már azonosítottak - közölte Peter Struck német védelmi miniszter szombat esti berlini sajtóértekezletén. A hetedik áldozat valószínűleg még a roncsok alatt hever - fűzte hozzá. A baleset afgán polgári személyeket is sújtott - hangsúlyozta a német védelmi minisztérium közleménye.

Basir Szalangi kabuli rendőrfőnök korábban közölte: a földbe csapódó helikopter két gyermek halálát okozta. A nemzetközi békefenntartó erők nem bocsátkoztak találgatásokba a szerencsétlenség okát illetően, Struck pedig leszögezte: semmi nem utal arra, hogy a gépet lelőtték volna.

Műszaki gondok

Gordon McKenzie, a Nemzetközi Biztonságelősegítő Erő (ISAF) kabuli szóvivője korábban úgy nyilatkozott, hogy a helikopter műszaki gonddal küszködött, és a baleset pillanatában semmilyen harci tevékenység nem volt az érintett körzetben, az afgán főváros repülőterétől 2 kilométernyire. A szóvivő szerint a helikopter motorrészéből füst gomolygott és lángok csaptak ki közvetlenül a zuhanás előtt.

A német védelmi miniszter elmondta, hogy "a helikopter rutin felderítő repülést végzett. Mindent el fogunk követni, hogy késlekedés és hiányosság nélkül felderítsük a baleset okát" - fűzte hozzá. Német repülésbiztonsági szakértők keltek útra már szombat délután, hogy a helyszínen derítsék fel a baleset körülményeit.

Struck részvétét nyilvánította az áldozatok hozzátartozóinak, akárcsak Gerhard Schröder német kancellár, aki "mély szomorúságának" adott hangot "a német és afgán áldozatok miatt". Hamid Karzai afgán elnök szóvivője útján közölte, hogy "nagyon elszomorította" a baleset, egyúttal méltatta az ISAF afganisztáni tevékenységét.

Az afgán főváros és közvetlen környezetének biztonságát szavatoló ISAF-ban, amelynek részese Németország is, 22 ország 4600 katonája teljesít szolgálatot jelenleg török parancsnokság alatt. Az AP amerikai hírügynökség szerint a kabuli német békefenntartók soraiban korábban csak egyszer történt haláleset: márciusban két német és három dán katona vesztette életét két szovjet korszakból származó légvédelmi rakéta leszerelése közben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!