Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Kevés a katona Afganisztánban

2007.10.08. 17:45
A NATO főtitkára a tagállamokhoz fordult, hogy adjanak több embert és eszközt az afganisztáni misszióhoz. A tálibok erősödnek, és több nyugati ország inkább kivonulna.

Jaap de Hoop Scheffer, a Nato főtitkára felszólította a tagállamokat, hogy adjanak több katonát és eszközt a NATO afganisztáni missziójához. Afganisztánban az elmúlt évben megerősödtek a tálibok, a nyugat-barát kormány hatalma csak az ország egyes részein érvényesül. Most 50 ezer NATO-katona van az országban. Több emberre és több helikopterre lenne szükség, új mozgékony egységeket is akar a NATO. Háromezer kiképző érkezését is várják, hogy a kormány 50 ezer helyi katonáját felkészíthessék komolyabb bevetésekre.

Elsősorban a déli területeken heves a tálibok ellenállása, a NATO vezető katonái attól tartanak, hogy nem sikerült megtartani ezt az országrészt. Dan McNeill amerikai tábornok a főtitkár bejelentésének idején azt mondta a Daily Telegraph című brit lapnak, hogy el kell dönteniük a kormányoknak, hogy mit akarnak Afganisztánban. Szerinte ha nem akarják veszni hagyni a tálibok elleni harcot, akkor több erőfeszítést kellene tenniük.

Ugyanakkor több tagállamban is erős nyomás nehezedik a kormányokra, hogy inkább visszakozzanak. A holland és a kanadai közvélemény is visszahívná a Dél-Afganisztánban harcoló csapatokat. Délen e két ország és Nagy-Britannia csapatai vesznek részt legaktívabban a bevetésekben. Kanadában komolyan felmerült, hogy hazahívják a 2500 fős kontingenst, miután már 71 embert vesztettek. A kormány azt tervezi, hogy a harcosokat kiképzők váltanák fel. Hollandia 1700 emberrel van jelen, eddig 11 főt vesztettek. A holland katonák mandátuma jövő augusztusban jár le, és a kormány nem akar hosszabbítást. Ezzel szemben a régió egyik brit parancsnoka szerint a misszió akár egy évtizedig is elhúzódhat.

Úgy tűnik, hogy csak a 7000 katonát adó Nagy-Britannia és a 26 ezres sereget felvonultató USA elég elszánt Afganisztánban. McNeill ez nagyon kevés az ország ellenőrzéséhez.

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a nyugodtabb északi régiókban főszerepet vállaló német és olasz katonákat kormányaik nem akarják délre irányítani. Eddig Dánia bizonyult csak megértőnek a NATO vezetése iránt, ám a 440-ről 600 fősre növelt északi kontingens önmagában nem sokat jelent.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!