Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Börtönlázadás Kabulban

2006.02.26. 18:46
Szökni próbáltak a tálib rabok Kabul egyik börtönéből. A szökési kísérletből lázadás lett, amihez kétezren csatlakoztak. A katonáknak egyelőre nem sikerült megközelíteni a börtönt.

Súlyos összecsapások zajlanak a foglyok és a rendfenntartó erők között egy szigorúan őrzött kabuli börtönben, ahol a rabok ellenőrzésük alá vonták a fegyintézet egyik épületrészét. Vasárnapi sajtóértesülések szerint négy halott és több sebesült van.

Az afgán Tolo és a brit BBC tévé jelentése szerint az összecsapásokban négy fogoly vesztette életét, és vannak sebesültek is. A halálos áldozatok hírét a belügyminisztérium estig nem erősítette meg.

A lázadás szombat éjszaka tört ki: foglyok egy csoportja megtámadta a börtön női szárnyát és két börtönőrnőt túszul ejtett. Az igazságügy-minisztérium szóvivője szerint a zendülésben mintegy 1300 rab vesz részt, köztük számos tálib. Más források szerint a börtön mind a kétezer foglya csatlakozott a lázadáshoz.

Mahbub Amiri tábornok, a kabuli gyorsreagálású rendőri erők parancsnoka szerint a börtönben lévő mintegy 350 tálib és al-kaidás elítélt szervezte a lázadást menekülési céllal.

Abdul-Szalaam Baksi, az afgán büntetés-végrehajtás parancsnoka szerint eredetileg békés eszközökkel akarták megoldani a helyzetet, ezért az igazságügy-minisztérium küldöttséget állított össze, amely hangosbeszélőn keresztül tárgyalni kezdett a rabokkal. Azok állítólag beleegyeztek, hogy a hatalmukban lévő női börtönszárnyból 70 nő átmenjen a hatóságok kezén lévő épületrészbe.

A kabuli védelmi minisztérium közlése szerint 800 katona támogatja a börtön biztonsági szolgálatát abban, hogy helyreállítsa a rendet.