Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Ötmillió afgánt fenyeget éhínség

2001.09.19. 21:40
Mintegy 5 millió afgán szorul azonnali élelmiszersegélyre, a nemzetközi segélyszervezetek Afganisztánból való kivonulása után azonban az ENSZ által felhalmozott élelemkészletek csupán két hétre lesznek elegendőek - közölték szerdán ENSZ-tisztviselők.
Az ENSZ római székhelyű Világélelmezési Programjának (WFP) igazgatóhelyettese a Reutersnek elmondta, hogy adataik szerint mintegy 5 millió afgán emberre vár éhínség, ha a segélyutánpótlás abbamarad. A WFP afganisztáni alkalmazottait a többi segélyszervezethez hasonlóan kivonta a térségből, miután a szeptember 11-ei amerikai terrorcselekményeket követő szövetséges megtorló akció célpontjának Afganisztánt valószínűsítik.

Napi három és fél millió embert etet az ENSZ

Az élelmezési szervezet eddig körülbelül 3,5 millió ember napi táplálkozását biztosította, jelenleg azonban hátramaradt munkatársaik csupán további két hétig képesek a tartalékokból eledelt osztani a rászorultaknak.

Tömegesen menekül a lakosság Afganisztánból

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának szóvivője (UNHCR) ismét megerősítette, hogy Afganisztánban az emberek az Egyesült Államok megtorló támadásától való félelmükben tömegével hagyják el lakhelyeiket, és gyalogszerrel, lóháton, teherautókkal kelnek útra a pakisztáni, illetve az iráni határ felé. A jelentősebb városokat, Kabult, Kandahárt, Dzsalálábádot eddig több tízezren hagyták el. A közeledő tél még szomorúbb kilátást ígér: félő, hogy tömegek lesznek kénytelenek füvet vagy állati takarmányt enni az élelmiszerhiány miatt.

Az ENSZ szerint humanitárius katasztrófa fenyeget

A megerősített pakisztáni határon túljutott afgánok rendszerint zsúfolt menekülttáborokban kötnek ki, más esetben Pakisztán nagyvárosaiba jutnak, ahol többnyire koldulásból próbálják eltartani magukat. Az iráni határon az UNHCR emberei felügyelik a menekültmozgást, és szükség esetén az iráni hatóságokkal jelölik majd ki az újabb táborok helyét. A tádzsik hatóságok szintén valószínűnek tartják a menekültek újabb hullámát. Pakisztánban már így is két és fél millió afgán menekült van.

Szakemberek szerint "humanitárius katasztrófával" fenyeget a térség, ezért az UNHCR arra szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy biztosítson sürgős segítséget az afgán menekülteknek.