Géza
-12 °C
-4 °C

Nőket és gyerekeket bombáztak le egy afgán faluban

2007.06.30. 16:15
Elrejtőzött tálib harcosokra akartak légicsapásokat mérni Afganisztán déli részén a nemzetközi erők. A szombat éjszakai támadások hatvanöt falusi életét követelték.

Harminc afgán civilt öltek meg szombatra virradó éjszaka a nemzetközi biztonsági erők a dél-afganisztáni Hilmend tartományban különböző légitámadások során, közölte Dor Alisah, Geresk járás vezetője.

"Hatvanöt civil - közöttük sok nő és gyermek - halt meg, három másik Haidar Abad-i lakos megsebesült, őket kórházba szállították" - közölte Dor Alisah.

A rendőrség korábban azt közölte, hogy nyolc civil és 39 tálib harcos vesztette életét a nemzetközi biztonsági erők támadásaiban Geresk járás kis falujában.

A tartomány rendőrfőnöke elmondta, tálib fegyveresek rajtaütést próbáltak meg végrehajtani egy közös amerikai-afgán katonai konvoj ellen Geresk város körzetében péntek este, majd a közeli faluban kerestek menedéket a légierő támadása elől.

A légicsapás a megbúvó fegyveresek elleni irányult. A nagyszámú civil áldozat hírére a NATO vezette nemzetközi erők és az amerikai parancsnokság alatt álló koalíciós erők, valamint az afgán hatóságok azonnal küldöttséget menesztettek a térségbe, hogy kivizsgálják a történteket.

Egy héttel ezelőtt kísértetiesen hasonló incidens történt ugyanebben a dél-afganisztáni tartományban, akkor huszonöt civil - köztük kilenc nő és három csecsemő - halt meg a bombázásokban.