Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Öngyilkos merényletek és tűzharc Afganisztánban

2007.05.20. 12:23
Nincs nyugalom Afganisztánban sem, a felkelő tálibok huszonnégy óra alatt két öngyilkos merényletet is elkövettek. Egy pénteki összecsapásban az afgán és a nemzetközi erők harminc tálib harcost öltek meg.

Öngyilkos merénylő tíz civilt megölt és mintegy harmincat megsebesített vasárnap a kelet-afganisztáni Paktia tartományban. A merénylő az övére erősített pokolgépet a Pakisztánnal határos tartomány székhelye, Gardéz egyik piacán hozta működésbe, közölte Gulam Dasztagir, a helyi rendőrkapitány helyettese.

Rahmatullah Rahmat paktiai kormányzó szerint a merénylő akkor robbantott, amikor külföldi katonák konvoja elhaladt a piac utcáján. Egyelőre nem tudni, hogy a katonák között vannak-e sebesültek. Az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF) ellenőrzi a támadásról érkező híreket.

Az ISAF sajtószolgálata beszámolt egy körzetbeli incidensről, amelynek áldozatai között a nemzetközi erők kötelékébe tartozó katonák is voltak, de az nem világos a közleményből, hogy a gardézi támadásról van-e szó benne.

A rendőrfőnök-helyettes szerint - a korábbi támadások többségétől eltérően - a mostani merénylet célpontjai nem afgán vagy szövetséges katonák voltak. Nem zárta ki, hogy a támadó Pakisztánból érkezett. A támadás elkövetését eddig senki sem vállalta magára.

Huszonnégy óra alatt ez volt a második öngyilkos merénylet Afganisztánban. Szombaton a NATO három német katonája és hat afgán civil halt meg Kunduz egyik piacán egy merényletben, amelyért szunnita szélsőséges tálibok vállalták a felelősséget.

Pénteki csapás a lázadókra

Harminc tálibot öltek meg a lázadókkal összecsapó afgán és a nemzetközi erők a dél-afganisztáni Gazni tartományban, közölte vasárnap az afgán rendőrség. Tizenegy lázadót elfogtak és tizennyolc másik megsebesült a péntek reggel végrehajtott hadművelet során, mondta Alisah Ahmadzai tartományi rendőrfőnök.

Az értesülést nem lehetett független forrásból ellenőrizni, és egyelőre a NATO-vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) sem erősítette meg. A művelet célja a rendőrség szerint az volt, hogy biztonságossá tegyék a Kabul és a dél-afganisztáni Kandahár közötti autópályát.

Huszonegy német áldozat

Németország kitart az afganisztáni szerepvállalás mellett, és továbbra is részt vesz a nemzetközi békefenntartásban a közép-keleti országban, erősítették meg vasárnap Angela Merkel kancellárral az élen a berlini kormány vezető politikusai.

Az állásfoglalások azt követően hangzottak el, hogy előző nap egy tálib öngyilkos merénylet során az északi Kunduz városában életét vesztette a német hadsereg három katonája, öt katona pedig megsebesült. Ezzel a Bundeswehr afganisztáni áldozatainak száma huszonegyre emelkedett.

Németország 2002 óta csaknem 3000 katonát állomásoztat a közép-keleti országban, az ISAF kötelékében. A berlini parlament határozata értelmében a német katonák csakis az északi békefenntartásban vehetnek részt, a Bundestag - a NATO követelései ellenére - a közvetlen déli közreműködést mindeddig elutasította. A közelmúltban azonban - megfigyelők szerint a szövetség nyomására - döntést hoztak arról, hogy a Bundeswehr Tornado típusú repülőgépei a déli körzetekben is segíthetik a felderítést, de közvetlen harci cselekményekben nem vehetnek részt. Források szerint a Tornado-döntés után a német hírszerzés ugyanakkor egyre több olyan információhoz jutott, amelyek szerint tálibok merényletet terveznek német katonák ellen is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!