Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Polgári áldozatai is vannak az afganisztáni NATO-bombázásnak

2006.10.26. 12:13
Legkevesebb hatvan polgári személy halt meg a héten Dél-Afganisztánban egy NATO-hadművelet következtében, közölte két kormányzati illetékes és egy polgári személy csütörtökön.

Egy neve elhallgatását kérő kormányilletékes szerint legkevesebb hatvanan haltak meg a keddi támadásban Kandahár tartomány Pandzsvaji körzetében, s egy helyi lakos szintén 60 és 70 közöttire tette a halálos áldozatok számát. Biszmallah Afgánmal tartományi tanácstag szerint viszont 80-85 polgári személy vesztette életét.

A NATO vezetésű nemzetközi biztonsági erő (ISAF) szerda este azt közölte, hogy csapatai 48 fegyverest öltek meg az előző nap Pandzsvajiban heves harcokban. A NATO azt is közölte, "megbízható jelentést" kapott arról, hogy civil áldozatok is voltak, bár konkrétan csak arról volt tudomása, hogy négy polgári személy megsebesült.


Sebesült afgán

A művelet célpontjai a NATO-nak a térségben kifejtett fejlesztési erőfeszítései meghiúsításáért küzdő fegyveresek voltak, közölte Luke Knittig őrnagy, ISAF-szóvivő. Az afgán védelmi miniszter vizsgálatot indít az ügyben. Afgánmal tájékoztatása szerint a tálibok lakóházakba menekültek, amelyek ellen azt követően a NATO támadást intézett.

A NATO szeptemberben indított nagyszabású hadműveletet Pandzsvaji térségében, és saját közlése szerint erői a Medúza hadművelet során több mint 500 feltételezett tálibot öltek meg. David Richards, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka sikernek nevezte a hadműveletet, de azóta is heves harcok dúlnak a térségben.