Sára, Márió
2 °C
6 °C

Csalás az afganisztáni választásokon?

2004.10.10. 21:05
A szavazók hüvelykujjára kent festék okozott zavarokat. A részvétel tömeges volt, és mindössze harmincnyolc halálos áldozatot követeltek az összecsapások.
Független bizottság fogja kivizsgálni tizenöt afganisztáni elnökjelölt bejelentését, miszerint az elnökválasztást csalás zavarta meg - jelentette be vasárnap egy magas rangú afganisztáni választási tisztviselő.

A közép-ázsiai ország történetében szombaton tartottak először közvetlen elnökválasztást. Még folyt a voksok leadása, amikor Hamid Karzai ideiglenes államfő vetélytársai egy kivételével csalásokra hivatkozva petíciót fogalmaztak meg, amelyben követelték a választások fefüggesztését. Az egyetlen női jelölt, Maszúda Dzsalál nem látta el kézjegyével a dokumentumot, de ő is "tervezett és szervezett csalásokról" beszélt.

A szavazás lebonyolítását kifogásolók felemlítették egyebek közt, hogy néhány helyen a hüvelykujjra festendő, ledörzsölhetetlen tinta helyett olyat használtak, amely könnyedén eltávolítható volt, s így a választók ott akár többször is az urnákhoz járulhattak - különös tekintettel arra, hogy sok szavazó több választási igazolványt is beszerzett. Választási tisztviselők szerint egyes helyeken tévedésből használtak közönséges, letörölhető tintát, de hangsúlyozzák, hogy a hibát hamar észrevették, kijavították, s ez csak néhány száz szavazót érinthetett a 25 milliós országban.

Semleges vizsgálóbizottságok új választás helyett

Az elnökválasztást bojkottáló 14 jelölt szombaton a szabálytalanságokra hivatkozva visszalépett, és a választás megismétlését követelte, vasárnap azonban már csak azt kívánta, hogy hozzanak létre semleges vizsgálóbizottságot a szabálytalanságok kivizsgálására, s annak megállapításait előbb tegyék közzé, mint a választási eredményeket.

Farúk Vardak, a választási bizottság titkárságának igazgatója elmondta, hogy eleget tesznek a jelöltek kérésének, és független bizottságot állítanak föl, amely megvizsgálja panaszaikat. Az elégedetlenkedők, akik közül néhánnyal Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok kabuli nagykövete zárt ajtók mögött megbeszélést folytatott, nem közölték, tiszteletben tartják-e a vizsgálatot.

Tömeges részvétel

Az ENSZ megfigyelői szerint "tömeges" részvétel volt tapasztalható az afgán elnökválasztáson. Manoel de Almeida e Silva szóvivő elismerte, hogy voltak kisebb-nagyobb rendellenességek, de ezeket a helyi választási bizottság megvizsgálta. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelő csoportja szintén úgy foglalt állást, hogy a szabálytalanságok ellenére "nagyjában-egészében rendezetten" zajlottak le a választások. A választások tisztaságát 2300 fővel ellenőrizte egy afgán független szervezet, az Alapítvány a Szabad és Tisztességes Afganisztáni Választásokért is, amely elismerte a vegytintával kapcsolatos kifogások jogosságát, de úgy vélekedett, hogy ez a hiba nem csalási kísérlet volt, hanem a választási tisztségviselők tapasztalatlanságának következménye. Hozzátette, hogy megfigyelői szerint általában gyatra volt a választási bizottságok tagjainak felkészítettsége.

A szavazólapokat vasárnap nyolc központi helyen gyűjtik össze, s hétfőn megkezdik összeszámlálásukat. Az első eredmények legkorábban kedden várhatók, végeredmény a választási bizottság szóvivőjének becslése szerint október 30. előtt.

Csodálatos dolgok

George Bush amerikai elnök szombaton úgy értékelte, hogy kormányzata jelentős eredményt ért el Afganisztánban. "Csodálatos dolog történik Afganisztánban. A szabadság erős" - vélekedett, ám az afgán ellenzéki jelöltek tiltakozásáról nem ejtett szót. Hangsúlyozta, hogy a tálib "barbarizmus" után az amerikai csapatok jóvoltából az afgán emberek végre élhetnek szabadságjogaikkal. Jack Straw brit külügyminiszter szombaton gratulált az afgán népnek az első szabad elnökválasztás alkalmából, és különösen az azon való nagy részvétel okán, valamint ígéretet tett, hogy Nagy-Britannia továbbra is támogatni fogja Afganisztán helyreállítását.

Az elnökválasztás napján a hatóságok félelme ellenére csak kisebb összecsapások történtek, és bár több haláleset volt, a voksolás folyamata nem volt veszélyben. Szombaton hivatalos adatok szerint összesen 38 ember vesztette életét Afganisztánban.