Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Szegregált afroosztályok az esélyegyenlőség érdekében?

2005.03.07. 17:26
Könnyebben felzárkóznának a fekete fiú tanulók az átlaghoz, ha elkülönített osztályokban tanítanák őket, véli egy brit esélyegyenlőségi politikus. Trevor Phillips javaslata a fekete apákat is nagyobb felelősségre nevelné. Tanárok és esélyegyenlőségi csoportok egyaránt tiltakoznak.

Tanuljanak elkülönített iskolai osztályokban a fekete fiúk, hogy javuljon iskolai teljesítményük, javasolja a brit Faji Esélyegyenlőségi Bizottság vezetője. Trevor Phillips javaslata korlátozná a nem gyerekükkel élő fekete apák láthatási jogát is, ha nem vesznek részt a szülői értekezleteken, adta hírül a BBC.

Az elmúlt évben a Karib térségből származó brit fekete fiúk az átlagnál sokkal rosszabbul szerepeltek a GCSE nevű, országos középiskolai vizsgán. A fekete lányoknál nem tapasztalható ez a tendencia, a GCSE-n jobban teljesítettek, mint a fehér fiúk.

Az apákra is hatnának

A fekete fiúk rossz teljesítményének oka Phillips szerint az önbizalom és a pozitív szerepminta hiánya lehet. Ehhez járul még hozzá az a köztük elterjedt vélekedés is, hogy okosnak lenni egyszerűen nem királyság. Phillips szerint a szegregált osztály az egyetlen eszköz, ami áttörést érhetne el ebben a helyzetben.

"Keményebb ráhatással arra kényszeríthetjük a fekete családfőket, hogy felelős apák legyenek" - mondta Phillips, aki szerint a családban is változtatni kell. A bizottság elnöke szerint több fekete férfi tanárra lenne szükség; ha szükséges, akár extra fizetéssel kellene őket az iskolákba csábítani.

A tanárok képviselői nem támogatják

Tanárok szerint ugyanakkor a rendelkezés összeütközne a rasszizmus elleni törvényekkel. "Nem célravezető, és ráadásul illegális is különleges elbánásra kiválogatni a fekete gyerekeket, mondta a Timesnak Martin Ward, a brit Iskolaigazgatók Szövetségének helyettes főtitkára. Szintén ellenezte az ötletet a brit tanárnők egyesületének vezetője, Chris Keates. Hozzátette, érti Phillips motivációit, és örül a törődésnek, de az ilyen súlyos problémákra az iskolák szakszerűbb megoldásokkal szolgálhatnának.

Shahid Malik, a Munkáspárt etnikai kisebbségi fórumának elnöke "pozitívnak" nevezte a szegregáció ötletét; szerinte az esélyegyenlőségi törvény is lehetőséget ad erre a rendelkezésre. Malik megjegyezte, Phillips szavait kontextusukból kiragadva kapták fel.

Az Operation Black Vote nevű, fekete-esélyegyenlőségi szervezet koordinátora üdvözli, hogy a javaslat a rossz tanulmányi teljesítmény mögött álló szociális tényezőkkel is számol. "Nekem jobban tetszene, ha a döntéshozók először erre a területre koncentrálnának, mielőtt magukat az áldozatokat kezdenék hibáztatni." Simon Woolley szerint a szegregáció a tanulókba szuggerálná a bukást. "Az is igaz, hogy a gengszterrap nem segít sokat" - tette hozzá.

Szélsőségesen liberális

Trevor Phillips máskor is tett meghökkentő kijelentéseket. 2004 októberében írt egy cikket, amely arra utalt, hogy a rendőrök többsége szerinte rasszista, ezt az állítást azonban később cáfolta.