Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Mészárlás Algériában, összecsapások Nigériában

2002.02.03. 09:53
Ismeretlen fegyveresek - a hatóságok feltételezése szerint muzulmán szélsőségesek - meggyilkoltak tizenhárom polgári személyt az algériai Medejja és Blída térségeiben. Nigériában hauszák és a jorubák csaptak össze, a halottak száma ismeretlen, de az elmúlt tíz évben már százezer álodzatot követeltek összecsapásaik.
Tizenegy ember vesztette életét a vérengzésben a fővárostól, Algírtól 75 kilométernyire délre elterülő Medejja környékén, kettő pedig az Algírtól ötven kilométernyire fekvő Blída vidékén. Mindkét helyen számosan megsebesültek a terroristatámadásban. Az algériai muzulmán szélsőségesek 1992 óta folytatják terrorhadjáratukat, amelynek fő célpontjai a "hatalommal együttműködő" polgári lakosok. A szélsőséges fegyveresek muzulmán teokratikus államért harcolnak a világi hatalom ellen.

A hadsereg akadályozta meg az államegyházzá válást

1992-ben közel álltak ahhoz, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat, de a hadsereg közbelépett, félbeszakította a szavazatszámlálást, és érvénytelenítette az eredményeket. Azóta a muzulmán szélsőségesek a polgári lakosság elleni terror eszközével próbálják aláásni a világi államhatalmat. Hivatalos adatok szerint több mint 100 ezer ember halt meg az utóbbi tíz esztendőben a terrorakciók következtében, illetve a kormányerők és a muzulmán szélsőségesek fegyveres harcaiban.

Jorubák és hauszák egymás ellen Nigériában

Sokan meghaltak a hét végén ellenségeskedő etnikai csoportok véres villongásaiban a nigériai Lagos területén. Konkrét adat egyelőre nincs a halálos áldozatok számáról. A hausza és a joruba etnikum tagjai szombat óta öldöklik egymást a Nigéria gazdasági központjának számító Lagos Mushin nevű külvárosában - jelentette vasárnap reggel a Reuters, helybeli lakosok beszámolóira hivatkozva. A szemtanúk szerint holttestek hevernek mindenfelé az utcákon, fegyverropogás hallik innen-onnan, és fekete füst gomolyog az égre a felgyújtott házakból. Egyelőre nem tudni, most miért rontottak egymásnak a hauszák és a jorubák, de meglepőnek aligha nevezhetők a történtek. A katonai diktatúra bukása (1999) óta már számtalanszor tört ki hasonló etnikai villongás Lagosban, az afrikai ország legnépesebb városában.