Natália
1 °C
7 °C

Mészárlás Algériában, összecsapások Nigériában

2002.02.03. 09:53
Ismeretlen fegyveresek - a hatóságok feltételezése szerint muzulmán szélsőségesek - meggyilkoltak tizenhárom polgári személyt az algériai Medejja és Blída térségeiben. Nigériában hauszák és a jorubák csaptak össze, a halottak száma ismeretlen, de az elmúlt tíz évben már százezer álodzatot követeltek összecsapásaik.
Tizenegy ember vesztette életét a vérengzésben a fővárostól, Algírtól 75 kilométernyire délre elterülő Medejja környékén, kettő pedig az Algírtól ötven kilométernyire fekvő Blída vidékén. Mindkét helyen számosan megsebesültek a terroristatámadásban. Az algériai muzulmán szélsőségesek 1992 óta folytatják terrorhadjáratukat, amelynek fő célpontjai a "hatalommal együttműködő" polgári lakosok. A szélsőséges fegyveresek muzulmán teokratikus államért harcolnak a világi hatalom ellen.

A hadsereg akadályozta meg az államegyházzá válást

1992-ben közel álltak ahhoz, hogy megnyerjék a parlamenti választásokat, de a hadsereg közbelépett, félbeszakította a szavazatszámlálást, és érvénytelenítette az eredményeket. Azóta a muzulmán szélsőségesek a polgári lakosság elleni terror eszközével próbálják aláásni a világi államhatalmat. Hivatalos adatok szerint több mint 100 ezer ember halt meg az utóbbi tíz esztendőben a terrorakciók következtében, illetve a kormányerők és a muzulmán szélsőségesek fegyveres harcaiban.

Jorubák és hauszák egymás ellen Nigériában

Sokan meghaltak a hét végén ellenségeskedő etnikai csoportok véres villongásaiban a nigériai Lagos területén. Konkrét adat egyelőre nincs a halálos áldozatok számáról. A hausza és a joruba etnikum tagjai szombat óta öldöklik egymást a Nigéria gazdasági központjának számító Lagos Mushin nevű külvárosában - jelentette vasárnap reggel a Reuters, helybeli lakosok beszámolóira hivatkozva. A szemtanúk szerint holttestek hevernek mindenfelé az utcákon, fegyverropogás hallik innen-onnan, és fekete füst gomolyog az égre a felgyújtott házakból. Egyelőre nem tudni, most miért rontottak egymásnak a hauszák és a jorubák, de meglepőnek aligha nevezhetők a történtek. A katonai diktatúra bukása (1999) óta már számtalanszor tört ki hasonló etnikai villongás Lagosban, az afrikai ország legnépesebb városában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?