Ödön
2 °C
11 °C

Erősödő amerikai katonai jelenlét Afrikában

2007.05.28. 16:59
Bush még februárban áldását adta az afrikai parancsnokság megalakítására, ami sajtóértesülések szerint októberben kezdi meg működését. A kontinens több országa az erősödő amerikai katonai jelenléttől tart.

Több afrikai ország és a washingtoni kongresszus is aggódik amiatt, hogy militarizálódhat Afrika, az esetlegesen erősödő amerikai katonai jelenlétnek köszönhetően, írja a hétfői Washington Post.

Robert Gates amerikai védelmi miniszter február elején jelentette be, hogy George Bush elnök jóváhagyta a Pentagonon belül az Afrikai Parancsnokság (Africa Command - Africom) létrehozásának tervét. Gates akkor elmondta, hogy az új parancsnokságot az afrikai kontinensen végrehajtandó katonai műveletek irányítására, valamint az onnan érkező esetleges fenyegetések elhárítására hozzák létre.

Októberben kezd az Africom

Az amerikai napilap hétfői száma egy kongresszusi jelentésből idézett, amely szerint az Africom létrehozásával felvetődik a kérdés, hogy nem árnyékolja-e be az amerikai katonai politika Washington diplomáciai törekvéseit, a fejlesztési politikát, és esetleg nem mond-e ellent azoknak.

Az újság úgy tudja, hogy az Africom októberben kezdi meg működését, főhadiszállása átmenetileg Németországban, Stuttgartban lesz. Az afrikai műveleteket a Pentagonban mindeddig három parancsnokság, az európai, a középső és a csendes-óceáni megosztva irányította.

A Pentagon tisztségviselői az utóbbi években egyre inkább hangsúlyozták Afrika növekvő stratégiai jelentőségét, és hangot adtak aggodalmuknak az esetleges terrorista fenyegetésekkel kapcsolatban, olyan háború sújtotta övezetekben, mint például Szomália.

A Washington Post szerint még nincs eldöntve, hogy melyik ország ad majd otthont az Africom központjának, amelynek a tervek szerint 400-1000 amerikai alkalmazottja lesz.

Aggódó országok

A múlt hónapban hat afrikai országban tett látogatása során Ryan Henry védelmi államtitkár-helyettesnek a növekvő aggodalmak miatt arról kellett meggyőznie vendéglátóit, hogy az Africom megalakítása nem jelent újabb háborúkat. Kifejtette, a hangsúly a biztonsági együttműködésen, a partnerség erősítésén van. Rámutatott, hogy az Egyesült Államok azt szeretné, ha az afrikai kormányok ellenőrzésük alá vonnák országukban az önhatalmú erőket és azokat a területeket, amelyek a terroristák számára kiképző terepül szolgálhatnak.

Annak megelőzésére, hogy az Africom ne szorítsa háttérbe a diplomáciát a katonai fellépéssel szemben, a főparancsnok egyik helyettese a washingtoni külügyminisztérium egy civil szakértője lesz, és az alkalmazottak egyharmadát nem a Pentagon állományából irányítják majd a parancsnokságra.

A Post idézte Nicole Leet, az Egyesült Államok afrikai politikájával foglalkozó TransAfrica Forum nevű agytröszt vezetőjét, aki szerint nincs szükség Afrikában növekvő amerikai katonai jelenlétre, ennek kedvezőtlen hatása lenne. A szakértő szerint Washingtonnak a fejlesztési segélyek folytatására kell helyeznie a hangsúlyt és tiszteletben kell tartania az országok szuverenitását.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?