Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Évente kétmillió gyermek születése napján meghal

2006.05.09. 13:31
Több millió fejlődő országokbeli csecsemő hal meg évente már születésekor, pedig ez egyszerűen megelőzhető lenne, írja jelentésében egy nemzetközi jótékonysági szervezet. Magyarországon ezer gyermek közül öt nem éri meg az öthónapos kort.

Évente mintegy 2 millió gyermek hal meg életének első napján a fejlődő országokban, írja jelentésében a Save The Children (Mentsük meg a gyermekeket) nevű nemzetközi jótékonysági szervezet.

Megelőzhető lenne

A jelentés szerint a legtöbben különböző fertőzések, komplikált szülés vagy túl alacsony súly miatt halnak meg, melyek mindegyike egyszerű és olcsó módszerekkel megelőzhető lenne.

A szervezet ezért több támogatást javasol, hogy a fiatal afrikai nők jobb oktatáshoz és táplálékhoz juthassanak, valamint azt tanácsolja, bátorítsák a képzett ápolókat, hogy jelen legyenek a szüléseknél.

Afrika a sereghajtó

A szervezet egy éves listát is közreadott arról, hogy mennyire biztonságos anyának lenni a világ különböző részein. A lista összeállításához az anyák halandóságát, a modern fogamzásgátló módszereket alkalmazók százalékos arányát és a felnőtt nők műveltségének mértékét kombinálták.

A 125 országot tartalmazó listán Svédország áll az első helyen, de a többi skandináv ország is benne van a top 10-ben. Az utolsó helyezett a nyugat-afrikai Niger, az azt megelőző utolsó kilenc helyet szintén afrikai országok foglalják el.

Magyarország és az USA sem büszkélkedhet

A fejlett országok csecsemőhalandósági helyzetét mutató 33-as rangsorban Magyarország, az Egyesült Államokkal, Szlovákiával, Lengyelországgal és Máltával együtt a nem túl előkelő 32. helyen áll. Ezekben az országokban ezer élve született csecsemőből csaknem öt hal meg még öthónapos kora előtt. A fejlett országok között csak Litvániában rosszabb a statisztika, ahol ezerből hat baba nem éri meg az öthónapos kort.

Az egyesült államokbeli magas halálozási mutatót kutatók azzal magyarázzák, hogy ott nagyobb a gazdasági egyenlőtlenség és a faji sokszínűség, mint más ipari országokban, de valószínűleg közrejátszanak az állami egészségbiztosítási rendszer hiányosságai és a rövid szülési szabadság is. További lehetséges tényezők a fiatalkori terhességek nagy száma és az elhízottság.