16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Egységes Afrika?

2000.07.12. 13:44
Az Afrikai Egységszervezet helyébe az Afrikai Unió lép - határozták el egyhangúlag az afrikai államok vezetői Togóban tartott értekezletük második napján. Az unióba tömörülő Afrika képe azonban várat magára, több ország szerint előbb a regionális együttműködés fejlesztésére kellene helyezni a hangsúlyt.
A Togóban tanácskozó afrikai államok külügyminiszterei találkozásuk második napján egyhangúlag elfogadták azt a határozatot, melynek értelmében az Afrikai Unió fogja helyettesíteni az 1963-ban alakult Afrikai Egységszervezetet (AE). Az új szervezet közös kormányt, parlamentet, igazságszolgáltatást, védelmet, külpolitikát és szorosabb gazdasági együttműködést hoz magával. A határozat akkor lép érvénybe, ha az aláíró államok kétharmada ratifikálja azt.

Az afrikai vezetők attól félnek, hogy az egyre erősődő világgazdasági környezetben a szegényebb Afrika fokozatosan elveszti hatalmát. Az unió létrehozásától több afrikai ország fokozottabb figyelmet remél a gazdagabb állomok részéről.

A terv szellemi atyja Kadhafi

A Togóban tanácskozó afrikai államok külügyminiszterei találkozásuk második napján egyhangúlag elfogadták a határozatot
Az Afrikai Unió szellemi atyja Líbia elnöke, Moamer el-Kadhafi, aki 1999 szeptemberében a líbiai Szirte városába hívott össze egy soron kívüli ülést, csak azért, hogy az Európai Unió mintájára létrehozandó Afrikai Unióról tárgyalhassanak. Szirtében úgy fogalmaztak, hogy 2000-ben már közös afrikai parlament lenne, ehhez képest az AE tanácskozáson határidőt nem szabtak a közös intézmények létrehozására. Viszont 2001-ben, ugyancsak Szirtében szeretnének az afrikai államok vezetői találkozni, és elképzelhető, hogy azon a találkozón fogják az Afrikai Unió testületeit meghatározni.

A regionális együttműködés fejlesztésére után jöhetne a pán-afrikai egység

Az erősebb afrikai országok nem támogatták az új, államfeletti szervezet létrejöttét, mert meglétében függetlenségük és hatalmuk csonkulását látják. Többen meg úgy vélik, hogy előbb a regionális együttműködés fejlesztésére kellene fektetni a hangsúlyt, és csak azután jöhetne a pán-afrikai egység kérdése.

Afrikai Egységszervezet
Az Afrikai Egységszervezet 1963, május 25-én alakult, jelenleg 53 tagja van. Célja között szerepel tagjai függetlenségének védelme, a gyarmattartás ellen harcol, a tagországok gazdasági, diplomáciai, nevelésügyi, egészségügyi, tudományos és védelmi politikáját egységesen próbálja képviselni.
Nigéria Nyugat-Afrika egyik vezető állama, a Nyugat Afrikai Államok Gazdasági Közösségének vezető országa. A regionális közösség legfontosabb sikereit a nyugat-afrikai utazási szankciók feloldásában érte el, és már megkezdték a tárgyalást a közös nyugat-afrikai pénznem bevezetéséről is.

Délen hasonló fontosságot élvez Dél-Afrika, amely a Dél-Afrikai Fejlődő Közösség vezető országa, bár hatásköre jócskán megcsappant a Zimbabwe és Dél-Afrika közti konfliktus miatt. Keleten is egy hasonló szövetség újjáélesztésén fáradozik Kenya, Uganda és Tanzánia.

Afrika országai többet üzletelnek más kontinensek országaival, mint egymással

Az Afrikai Unió egyik legfontosabb feladata lenne az afrikai országok közötti gazdasági együttműködés fokozása, hiszen Afrika országai többet üzletelnek más kontinensek országaival, mint egymással.

Bár valószínű, hogy Kadhafi nagyravágyó tervei rövid távon gyakorlati eredményeket nem hoznak, az új pán-afrikai intézmények - parlament, törvényszék stb. - azonban előfeltételei egy gazdaságilag is egységesebb Afrikának.  • Tippek
  • Hírek