Piroska
-1 °C
5 °C

Bármikor robbanhat a zsidó-fekete ellentét Brooklynban

2008.05.23. 13:56
Az elmúlt hetekben egyre szaporodnak a zsidó-fekete összetűzések Brooklynban. A két közösség vezetői közös fellépésre szánták el magukat, a rendőrség pedig megerősítette a környék védelmét. Utoljára 1991-ben voltak faji zavargások.

Jelentős mozgósítást rendeltek el a New York-i rendőrök Brooklyn Crown Heights negyedében, ahol hászid zsidók és afroamerikaiak élnek egymás mellett, nem túl harmonikusan. Az idén folyamatosak az összecsapások a két csoport között, a múlt héten a 16 éves zsidó Alon Sherman állát törte össze két fekete kamasz, egy hónapja pedig egy 20 éves fekete férfit, Andrew Charlest verte meg egy zsidó gyanúsított.

Brooklynban mindig is volt feszültség a két csoport között. Utoljára 1991-ben törtek ki komolyabb zavargások, amikor egy hászid zsidó halálra gázolt egy hétéves fekete fiút. A hatóságok most hasonlótól tartanak, elég egy szikra, és robbanhat a feszültség.

A zsidó és a fekete csoportok vezetői is érzik a veszélyt, a CBS helyi adójának beszámolója szerint közösen léptek fel a helyi - a toleranciának és a békés egymás mellett élésnek szentelt - zsidó múzeumban.

"Együtt álltunk tegnap, együtt állunk ma, és majd holnap is" - jelentette ki Dov Hikind, Brooklyn demokrata párti zsidó városházi képviselője. "Lehet, hogy más hajókon érkeztünk, de egy hajóban evezünk" - tette hozzá a szintén demokrata párti, fekete Mathieu Eugene városházi képviselő.

A CBS beszámolója szerint a környék lakói, legyenek akár feketék, akár zsidók, örömmel fogadták, hogy a rendőrség nagy erőkkel vonul be a környékre. "Rémisztőek voltak az elmúlt napok történései, örülök, hogy a rendőrök komolyan veszik" - nyilatkozta Chana Levine, egy helyi zsidó.