Aladár, Álmos
-1 °C
3 °C

Éhínség, vízhiány és járványok követhetik az iraki háborút

2003.01.09. 09:35
Humanitárius katasztrófához vezethet az Irak elleni háború - derült ki egy ENSZ-jelentésből. A keddig "szigorúan bizalmas" minősítésű dokumentum hárommillió éhezővel, kilencszázezer menekülttel és ötszázezer sebesülttel számol. Irakot emellett vízhiány és országos méretű járványok is fenyegetik.
Éhezés, országos járvány és vízhiány fenyegeti Irakot az amerikai hadsereg támadása után - derült ki egy keddig "szigorúan bizalmas" minősítésű ENSZ-jelentésből. A december 10-én készült jelentés egy részét már december 23-án megjelentette a londoni Times, a teljes szöveg azonban csak kedden került nyilvánosságra.

Félmillió sebesült

Az ENSZ szakosodott szervezeteinek felmérése szerint a háborúban százezer iraki szenved sebesüléseket. Mivel azonban Husszein diktatúrája már most is gyógyszerhiányban szenved, a készletek "nem elegendőek a háborús igények kielégítéséhez". Ebből következően az ENSZ további négyszázezer ember megbetegedésével számol.

Vízhiány, járványok

A háborúban feltehetően megsemmisül az iraki elektromos hálózat. Az áramhiány az ENSZ jelentése szerint vízhiányhoz is vezethet. A világszervezet adatai szerint az iraki lakosság 38 százaléka maradhat ivóvíz nélkül a konfliktus után. A víz- és a gyógyszerhiány együtt országos járványokat okozhat, melynek kezelésére az iraki egészségügyi rendszer nincs felkészülve.

Kétmillió éhező gyermek

"Becslések szerint hárommillió irakit érinthet a háborút követő éhínség" - áll a cambridge-i egyetem honlapján közzétett jelentésben. Az éhezéstől legyengültek táplálása orvosi felügyeletet igényelhet. Az éhezők kétharmada súlyosan vagy mérsékelten alultáplált gyermek lehet - írja az egyetemi honlap.

Menekülthullám

A háború miatt megközelítőleg kilencszázezer iraki kényszerülhet otthona elhagyására, összesen kétmillióan maradhatnak otthon nélkül. Irakban már most százharmincezer ember lakik menekülttáborokban, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága "előreláthatóan képtelen lesz számukra biztosítani a szükséges segítséget".

A jelentés szerint a várható iraki helyzetet nem lehet összehasonlítani sem az afganisztáni, sem az öbölháborút követő humanitárius helyzettel, mivel tizenhatmillió iraki, a lakosság hatvan százaléka már most is csak a kormány által biztosított napi ételfejadagokból fedezi ellátását.