Valér
4 °C
8 °C

Gyerekek is voltak az abu-grébi börtönben

2005.03.11. 19:02
Az amerikai hadsereg gyerekeket is fogva tartott a Bagdad melletti hírhedt abu grébi börtönben, köztük egy tizenegy éves fiút is.

Janis Karpinski dandártábornok, aki 2003 júliustól novemberig a börtön parancsnoka volt, a visszaélések kivizsgálásával megbízott amerikai tábornoknak beszélt a kisfiúról. A tavaly májusban készült felvétel átiratából nem derül ki, hogy a gyerek hogyan került oda, és mi történt vele.

Sírva könyörgött a gyerek

Janis Karpinski a vizsgálatot végző George Fay vezérőrnagynak elmondta, hogy a gyerek, akit többször is meglátogatott, még nem töltötte be a tizenkettedik életévét, és a bátyja is a börtönben volt. A dandártábornoknő hozzátette, hogy a kisfiú az anyját akarta látni, és sírva kérte, hogy telefonálhasson neki.

A katonai illetékesek elismerték, hogy fiatalkorúak is bekerültek a börtönbe, de hangsúlyozták, hogy velük nem történtek olyan visszaélések, amilyenekről a világ az amerikai katonák szórakozásból készített digitális fotóiból szerzett tudomást.

A dokumentumok hat tanú nyilatkozatát is tartalmazzák fiatalkorúakkal elkövetett visszaélések eseteiről. Három kihallgató és egy civil tolmács italozás után előhozott cellájából egy 17 éves fogoly lányt, akit csókolgattak, mellének felfedésére kényszerítettek.

Az őrök úgy akartak megtörni egy iraki tábornokot, hogy néznie kellett, amint vízzel leöntött, sárral bekent 17 éves fia megalázva reszket a hidegben.

Kísértetfoglyok

Az ACLU által megszerzett dokumentumokból a The Washington Post pénteki beszámolójából kiderül, hogy a katonai hírszerzés és az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) írásban megállapodott arról, hogy fontos foglyokat nem vesznek nyilvántartásba a börtönben.

A szárazföldi erők tavalyi vizsgálata nem talált ilyen írásos megállapodást. A Pentagon mindenesetre már korábban elismerte, hogy száz "kísérteti foglyot" tartottak őrizetben nyilvántartás nélkül, és eldugták őket a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának a képviselői elől.

Per Rumsfeld ellen

Az ACLU nemrég pert indított Donald Rumsfeld védelmi miniszter ellen négy iraki és négy afgán állampolgár nevében, akiket amerikai őrizetben kínzásoknak vetettek alá.

Abu-Grébivel kapcsolatos hír, hogy az ottani visszaélések jelképes alakját, Lynndie England tartalékost májusban állítják katonai bíróság elé a texasi Fort Hood támaszponton. A katonanő az egyik digitális fotón pórázon tart egy földön fekvő meztelen iraki foglyot.