Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Repedeznek a brit reaktormagok

2006.07.05. 15:15
Négy atomerőmű átmeneti bezárásával számolhat a brit kormány a Guardian értesülései szerint. A lap birtokába került jelentésben a brit nukleáris biztonsági igazgatóság egyes brit atomreaktorokban talált sérülésekről írt. A legfrissebb jelentés nem számol nagy balesettel, egy korábbi szerint a legrosszabbra sem árt felkészülni.

Súlyos biztonsági kockázatot jelentenek az öregedő brit atomerőművek az NSD (a nukleáris biztonsági igazgatóság) jelentése szerint, írja a Guardian. A jelentésből kiderül, hogy repedéseket találtak a Nagy-Britanniában elterjedt, ún. továbbfejlett gázhűtéses reaktorok (AGR-ek) aktív zónáiban, közelebről a grafitmoderátorkban. A jelentés szerint a legnagyobb probléma, hogy az üzemeltetők sem ismerik a sérülések okait, és azok mértékét sem.

Négy reaktort kell leállítani

Az NSD a Guardian birtokába került dokumentumok szerint már tavaly júniusban arra figyelmeztetett, hogy szigorúan meg kell újítani az AGR-ek szabályozását, mivel több reaktorban is sérüléseket találtak az aktív zónában, de az üzemeltetőknek nincsenek megfelelő módszereik a probléma ellenőrzésére.

Az NSD legfrissebb jelentése szerint a legnagyobb baj a Hinkley B reaktorban van. Az áprilisban lezárt irat szerint a reaktor továbbműködtetése jelentősen növeli a biztonsági kockázatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy szükség van még három, a hinkley-i reaktorral egyidős AGR két-három hetes leállással járó ellenőrzésére is, ami káoszt okozhat az amúgy is túlterhelt brit energiaellátásban.

A jelentés mindazonáltal nem számít komoly balesetre. "Nem hisszük, hogy jelentős sugárszennyezésre kellene számítani, de a kisebb üzemzavar elkerülhetetlen, ha nem szigorítjuk az ellenőrzéseket" - állapítja meg az NSD.

Régóta tudják

A Guardian értesülései szerint már korábban megfigyeltek sérüléseket az AGR-ek grafitszabályozós aktív zónájában, eddig azonban sosem került nyilvánosságra a probléma. Az atomreaktorokat működtető British Energy (BE) már 2004-es éves jelentésében arra figyelmeztetett, hogy több AGR-ének harmincévesre tervezett üzemidejét a repedések miatt nem lehet meghosszabbítani.

A BE ennek ellenére az AGR-ek üzemidejének meghosszabbítására készül, bár a most nyilvánosságra került jelentés inkább azt sugallja, hogy hamarosan végleg be kell zárni ezeket a reaktorokat. Ez nehéz helyzetbe hozhatja a brit kormányt, amely egy-két hét múlva tervezi nyilvánosságra hozni hosszú távú energetikai terveit. Az új tervekben a 2003-ban elfogadott stratégiához képest a kormányzat a nukleáris energia támogatásának irányába mozdult el.

Hazárdjáték a közbiztonsággal

Atomenergetikai szakértők szerint ugyanakkor a hinkley-i erőmű és a hasonló korú AGR-ek továbbműködtetése "hazárdjáték a közbiztonsággal". John Large, a Greenpeace szakértőjeként dolgozó független mérnök az NSD-t is kritizálta, amiért a múltban nem tett erőteljesebb lépéseket, most pedig "a kényes politikai helyzetben" nem várható, hogy bármelyik ellenőrük egy reaktor bezárásáról döntsön.

A Guardian értesülései szerint az NSD már 2004-ben súlyos biztonsági kockázatnak minősítette a reaktorsérüléseket, 2005-ös jelentésükben "megjósolhatatlannak" nevezték a várható következményeket azzal, hogy "fel kell készülni a lehető legrosszabb esetre".

Nyugtatgatnak

A BE a Guardian megkeresésére elismerte, hogy vannak problémák, de bagatelizálni próbálta őket. Mint közleményükben írták, az elmúlt időszakban pontosabb adatokat szolgáltattak az NSD-nek, a reaktorokat pedig azonnal leállítanák, amennyiben "valós biztonsági kockázatot jelentetnének". "A BE emellett olyan új eljárásokat dolgozott ki a reaktor ellenőrzésére, amelyekhez már nem kell leállítani az erőműveket" - írták a Guardiannak.

Nagy-Britanniában a Guardian összegzése szerint hat reaktorral vannak súlyosabb gondok. A harmincévesre tervezett üzemidő vége felé járó, 1976-ban átadott Hinkley mellett gondok lehetnek a szintén 76-ban átadott hunterstoni, az 1983-ban épült hartlepooli, heyshami és dungenessi erőművekkel, illetve az 1988-ban átadott tornessi erőművel is.