Gusztáv
3 °C
7 °C

Repedeznek a brit reaktormagok

2006.07.05. 15:15
Négy atomerőmű átmeneti bezárásával számolhat a brit kormány a Guardian értesülései szerint. A lap birtokába került jelentésben a brit nukleáris biztonsági igazgatóság egyes brit atomreaktorokban talált sérülésekről írt. A legfrissebb jelentés nem számol nagy balesettel, egy korábbi szerint a legrosszabbra sem árt felkészülni.

Súlyos biztonsági kockázatot jelentenek az öregedő brit atomerőművek az NSD (a nukleáris biztonsági igazgatóság) jelentése szerint, írja a Guardian. A jelentésből kiderül, hogy repedéseket találtak a Nagy-Britanniában elterjedt, ún. továbbfejlett gázhűtéses reaktorok (AGR-ek) aktív zónáiban, közelebről a grafitmoderátorkban. A jelentés szerint a legnagyobb probléma, hogy az üzemeltetők sem ismerik a sérülések okait, és azok mértékét sem.

Négy reaktort kell leállítani

Az NSD a Guardian birtokába került dokumentumok szerint már tavaly júniusban arra figyelmeztetett, hogy szigorúan meg kell újítani az AGR-ek szabályozását, mivel több reaktorban is sérüléseket találtak az aktív zónában, de az üzemeltetőknek nincsenek megfelelő módszereik a probléma ellenőrzésére.

Az NSD legfrissebb jelentése szerint a legnagyobb baj a Hinkley B reaktorban van. Az áprilisban lezárt irat szerint a reaktor továbbműködtetése jelentősen növeli a biztonsági kockázatot. Ez egyben azt is jelenti, hogy szükség van még három, a hinkley-i reaktorral egyidős AGR két-három hetes leállással járó ellenőrzésére is, ami káoszt okozhat az amúgy is túlterhelt brit energiaellátásban.

A jelentés mindazonáltal nem számít komoly balesetre. "Nem hisszük, hogy jelentős sugárszennyezésre kellene számítani, de a kisebb üzemzavar elkerülhetetlen, ha nem szigorítjuk az ellenőrzéseket" - állapítja meg az NSD.

Régóta tudják

A Guardian értesülései szerint már korábban megfigyeltek sérüléseket az AGR-ek grafitszabályozós aktív zónájában, eddig azonban sosem került nyilvánosságra a probléma. Az atomreaktorokat működtető British Energy (BE) már 2004-es éves jelentésében arra figyelmeztetett, hogy több AGR-ének harmincévesre tervezett üzemidejét a repedések miatt nem lehet meghosszabbítani.

A BE ennek ellenére az AGR-ek üzemidejének meghosszabbítására készül, bár a most nyilvánosságra került jelentés inkább azt sugallja, hogy hamarosan végleg be kell zárni ezeket a reaktorokat. Ez nehéz helyzetbe hozhatja a brit kormányt, amely egy-két hét múlva tervezi nyilvánosságra hozni hosszú távú energetikai terveit. Az új tervekben a 2003-ban elfogadott stratégiához képest a kormányzat a nukleáris energia támogatásának irányába mozdult el.

Hazárdjáték a közbiztonsággal

Atomenergetikai szakértők szerint ugyanakkor a hinkley-i erőmű és a hasonló korú AGR-ek továbbműködtetése "hazárdjáték a közbiztonsággal". John Large, a Greenpeace szakértőjeként dolgozó független mérnök az NSD-t is kritizálta, amiért a múltban nem tett erőteljesebb lépéseket, most pedig "a kényes politikai helyzetben" nem várható, hogy bármelyik ellenőrük egy reaktor bezárásáról döntsön.

A Guardian értesülései szerint az NSD már 2004-ben súlyos biztonsági kockázatnak minősítette a reaktorsérüléseket, 2005-ös jelentésükben "megjósolhatatlannak" nevezték a várható következményeket azzal, hogy "fel kell készülni a lehető legrosszabb esetre".

Nyugtatgatnak

A BE a Guardian megkeresésére elismerte, hogy vannak problémák, de bagatelizálni próbálta őket. Mint közleményükben írták, az elmúlt időszakban pontosabb adatokat szolgáltattak az NSD-nek, a reaktorokat pedig azonnal leállítanák, amennyiben "valós biztonsági kockázatot jelentetnének". "A BE emellett olyan új eljárásokat dolgozott ki a reaktor ellenőrzésére, amelyekhez már nem kell leállítani az erőműveket" - írták a Guardiannak.

Nagy-Britanniában a Guardian összegzése szerint hat reaktorral vannak súlyosabb gondok. A harmincévesre tervezett üzemidő vége felé járó, 1976-ban átadott Hinkley mellett gondok lehetnek a szintén 76-ban átadott hunterstoni, az 1983-ban épült hartlepooli, heyshami és dungenessi erőművekkel, illetve az 1988-ban átadott tornessi erőművel is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!