Ágnes
-1 °C
2 °C

Kártérítést fizet az USA egy jogtalanul bebörtönzött egyiptominak

2006.02.28. 10:16
Első alkalommal ismerte el felelősségét egy muzulmán jogtalan fogva tartása miatt az Egyesült Államok. A peren kívüli egyezség nem teremt precedenst, de kártérítési ígények benyújtására bátoríthatja a vádemelés nélkül fogva tartottakat.

Háromszázezer dollár (csaknem 64 millió forint) kártérítést fizet az Egyesült Államok egy terrorizmussal vádolt, de mint később kiderült, jogtalanul fogva tartott egyiptomi férfinak, írja a New York Times. A New York-i Times Square-en éttermet működtető Ehab al-Magrebit 2001. szeptember 11. után tartóztatták le és hónapokig tartották fogva vádemelés nélkül. Miután tisztázódott, hogy nem terrorista, kiutasították az országból.

Nem teremt precedenst

Az egyiptomi az első, aki kártérítést kapott hányattatásai miatt. A kormány azután kötött alkut, hogy a New York-i Szövetségi Bíróság már eskű alatti vallomástételre akarta kötelezni John Ashcroft igazságügyi minisztert és több kormányzati főfunkcionáriust. Az alkuval a tárgyalás okafogyottá vált.

Ugyanakkor a kormányzat a kártérítés ellenére sem hajlandó elismerni felelősségét. A per során a kormány ügyvédei azt állították, hogy a szeptember 11-i terrortámadások "különleges körülményeket" teremtettek, ezért a kormány nem perelhető.

"A peren kívüli egyezség nem teremt precedenst, de lehetőséget teremt a kormány elszámoltatására" - nyilatkozta a New York Timesnak Gerlad Neuman, a Columbia Egyetem jogprofesszora. Véleménye szerint a kormány egyedi esetekben hozhat hasonló döntéseket, más esetekben azonban akár végig is viheti a pert. Az Egyesült Államok kormányát száznál is több, vádemelés nélkül fogva tartott muzulmán pereli.

Igenis felelősek

Magrebi más bebörtönzötteket is képviselő ügyvédei azonban diadalmasak. "Az egyezség bizonyítja, hogy a kormány igenis felelősségre vonható a terrorizmussal vádoltakkal szembeni zaklatásokért" - nyilatkozta a lapnak egyikük, Alexander Reinert.

Magrebi és egy társa, a pakisztáni Dzsavaid Ikbal - az ő ügye még függőben van - keresetükben állították, hogy a fogságban verték, rugdosták őket. Magrebi csak vonakodva ment bele az egyezségbe. Mint a Timesnak nyilatkozta, betegsége miatt adta fel a további küzdelmet. "Szívesen mentem volna New Yorkba, hogy szemtől szemben állhassak azokkal az emberekkel [akik letartóztatták]. Tizenhárom évig éltem New Yorkban, sok pert láttam a tévében" - tette hozzá, bizonygatva, hogy a tárgyalóteremben nyerhetett volna.

A szeptember 11-i terrortámadások után 762 muzulmán vagy arab bevándorlót vettek őrizetbe New Yorkban. Többségüket illegális bevándorlás miatt, de 194 személyt terrorista kapcsolatokkal gyanúsítottak. Őket vádemelés nélkül szigorúan őrzött börtönökben tartották fogva, amíg az FBI nem tisztázta őket.

Faji kártya

Mivel a vádlottak kivétel nélkül iszlám hívők, illetve arab országokból érkezett bevándorlók voltak, többségük rasszista alapú megkülönböztetéssel gyanúsítja az amerikai államot. A kormányzat ügyvédei szerint azonban az, hogy mind arabok, illetve muzulmánok, még nem bizonyíték az előítéletességre. "Az al-Kaida terroristái is mind muzulmánok, illetve arabok voltak, akik küldetésüket vallási háborúnak tekintették" - indokolta a megkülönböztetést a védelem.

A bíróság mégis fenntartotta a gyanút, hogy faji megkülönböztetés áldozatai is lehetnek a muzulmán vádlottak. "Mi más különbözteti meg ezeket a vádlottakat a többiektől, ha nem a nemzetiségük" - kérdezte a Times értesülései szerint az egyik szövetségi bíró a kormányzat ügyvédeit. John Ashcroft igazságügyi miniszter védője szerint az, hogy ők terrorizmus gyanúja miatt kerültek a nyomozóhatóságok látókörébe.