Friderika
9 °C
18 °C

Ahmadinezsád karácsonyi beszéde egy brit televízióban

2008.12.25. 08:02
A Channel Four brit televízió szerdán bejelentette, hogy csütörtök este sugározza Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök alternatív karácsonyi üzenetét.

Az iráni elnök a szerdán közzétett részletek szerint a beszédben kijelenti: ha Jézus ma élne, szembeszállna az "agresszív, harapós, terjeszkedő" hatalmakkal. Ahmadinezsád beszéde néhány órával II. Erzsébet angol királynő hagyományos karácsonyi üzenete után hangzik majd el. A perzsa nyelven, angol feliratokkal elhangzó beszéd előre közzétett szövege szerint Ahmadinezsád leszögezi: a világ gondjai azoktól a vezetőktől erednek, akik elfordultak a vallástól.

Az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és más nagyhatalmak azzal gyanúsítják Teheránt, hogy atomfegyver gyártására törekszik, míg Irán kitart amellett, hogy atomprogramja békés energiatermelési célokat szolgál. Az egyesült királyságbeli zsidó közösséget képviselő Brit Zsidók Tanácsának vezetője sértőnek nevezte az adást. Ron Prosor, Izrael londoni nagykövete szintén elítélte, hogy egy holokauszttagadó, aki a szuverén Izrael állam elpusztítására szólít fel és a terrorizmust támogatja, ellenvetés nélkül megszólalhat a televízióban.

A Channel Four karácsonyi vendégei között volt korábban Jesse Jackson tiszteletes, Sharon Osbourne brit televíziós személyiség, tavaly pedig Andrew Stockton őrnagy, aki elvesztette a karját Afganisztánban. Dorothy Byrne, a négyes csatorna hírigazgatója közölte: idén azért esett a választás Ahmadinezsádra, mert a Nyugat és Irán közötti viszony 2009-ben is fontos kérdés lesz.