Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyilkossághoz asszisztált az új iráni elnök?

2005.07.01. 14:30
Személyesen csempészett fegyvereket Bécsbe egy politikai gyilkossághoz Irán újonnan megválasztott elnöke, állítja egy cseh napilap. A Pravo értesülései szerint a Forradalmi Gárda külföldi akciókért felelős parancsnokaként Ahmadinedzsad nyilvánvalóan tudott a kurd politikusok ellen készülő merényletről.

Míg az amerikaiak szerint az Egyesült Államok teheráni nagykövetségének lerohanásában vett részt, a cseh Pravo című napilap értesülései szerint egy Bécsben lekövetett politikai gyilkossághoz is köze lehet az újonnan megválasztott iráni elnöknek.

Tidbia kellett

A lap értesülései szerint az akkor a Forradalmi Gárda a külföldi műveletekért felelős parancsnokaként Ahmadinedzsad személyesen csempészett fegyvereket Abdul-Rahman Gaszemlu iráni kurd politikus gyilkosainak. Az száműzetésben élő Gaszemlu 1989. júliusában iráni vezetőkkel készült tárgyalni, amikor helyettesével, Abdulah Gaderi-Azarral együtt meggyilkolták.

A cseheket már akkor is érzékenyen érintette az ötvenes években az országban közgazdasági diplomát szerzett, később a Közgazdasági Főiskolán docenskedő, cseh nővel házasodó Gaszemlu halála.

Iráni források egyelőre nem reagáltak a vádakra. Annyi azonban biztos, hogy még ha fegyvert nem is csempészett, a külföldi műveletek felelőseként Ahmadinedzsad bizonyosan tisztában volt a kurd politikus ellen készülő merénylettel.

Több csontváz a szekrényben

Az 1979-es, az iráni iszlám forradalom csúcspontján hosszas túszdrámába torkolló követségfoglalással több egykori amerikai túsz vádolta meg Ahmadinedzsádot. A Forradalmi Gárda egykori magasrangú vezetője meglepetésre szerezte meg a győzelmet a hozzá képest reformistának számító, ugyanakkor a régi gárdához tartozó Rafszandzsani előtt.