Béla
12 °C
27 °C

Ahmadinezsád: Irán belépett az atomklubba

2006.04.11. 19:00
Sikeres urándúsítást hajtott végre Irán. Ahmadinezsád elnök szerint ezzel beléptek az atomhatalmak klubjába. A CNN szerint viszont csak alkudozni akar a közel-keleti állam.

Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szerint Irán belépett az atomhatalmak klubjába, csatlakozott a nukleáris technológiával rendelkező országok csoportjához. Ahmadinezsád bejelentése szerint az iszlám köztársaság sikeres urándúsítási kísérleteket végzett.

"A laboratóriumi szintű urándúsítási kísérletek sikeresen befejeződtek. Folytatjuk nukleáris programunk megvalósítását a dúsított urán ipari méretű előállításáig" - mondta meshedi beszédében, amelyet élőben közvetített az iráni televízió. Felszólította az iráni atomenergetikai szakembereket: gyorsítsák fel munkájukat, hogy elegendő üzemanyagot biztosítsanak az ország (leendő) atomerőművei számára.

A Nyugatnak tiszteletben kell tartania Irán jogait

Az iráni elnök hangoztatta: a Nyugatnak tiszteletben kell tartania Teherán jogát arra, hogy békés célú nukleáris technológiával rendelkezzen. Felszólította a nyugatiakat: "ne gerjesszenek örök időkig tartó gyűlöletet az irániak szívében" azzal, hogy akadályozzák őket technológiai fejlődésükben.

Megismételte azt az iráni vezetők által sokszor hangoztatott állítást, hogy Teherán nem törekszik atomfegyver kifejlesztésére, nukleáris tevékenységét a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) folyamatos felügyelete alatt kívánja végezni.

Iránba megy a NAÜ főigazgatója

Az iráni nyilatkozatra alig két nappal azelőtt került sor, hogy csütörtökön Iránba látogat Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója.

Irán alkudozni akar?
A CNN amerikai hírtelevízióban megszólaltatott egyik szakértő szerint Irán olyan tárgyalási ajánlatra várhat, mint amely alapján Észak-Koreával folytat megbeszélést az Egyesült Államok négy másik térségbeli állammal, Kínával, Oroszországgal, Japánnal és Dél-Koreával együtt a phenjani nukleáris programról.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa március 23-án harminc napos határidőt szabott meg Irán számára, hogy felfüggessze az urándúsítással kapcsolatos tevékenységeit, de Teherán azonnal elutasította ezt a kérést. Urándúsítás révén egyaránt előállítható atomerőművek fűtőanyaga, valamint - a dúsítás fokától függően - atombomba robbanótöltete.

Irán rossz irányba halad a Fehér Ház szóvivője szerint

Irán "rossz irányba halad" Scott McClellan fehér házi szóvivő szerint, aki kedden a nukleáris programról elhangzott teheráni nyilatkozatokról szólva azt is hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsának tagjaival fogja megvitatni a következő lépéseket, ha a teheráni kormány kitart urándúsítási szándékai mellett.

Ha a rezsim továbbra is a mostani irányba halad tovább, akkor a Biztonsági Tanács tagjaival és Németországgal megvitatjuk a további teendőket - mondta McClellan. Hozzátette, hogy a keddi iráni nyilatkozatok csak megerősítették az amerikai kormány aggodalmait a teheráni rezsim szándékait illetően.

15%
4999 Ft
4250 Ft
15%
3899 Ft
3315 Ft