Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Világháborúról szavaztatja olvasóit Ahmadinezsád

2006.08.14. 10:44
Szerény származásáról és az Irán elleni világösszeesküvéséről vall személyes webnaplója első bejegyzésében Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A blog fárszi mellett még három nyelven, köztük angolul is elérhető, igaz, ez utóbbit francia akcentussal írja.

Csatlakozott a bloggerek és a blogoló politikusok egyre népesebb táborához Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök. A fárszi mellett angolul, arabul és franciául is olvasható blogban eddig csak egy, önéletrajzi poszt jelent meg, amiben szerény származásáról vall.

A rövid bejegyzésben a világot Irán elleni összeesküvéssel vádolja - szerinte nagyjából mindenki összefogott azért, hogy a hatalmas iráni népet rabszolgasorsba döntsék.

Világháború lesz

A blogon az olvasók szavazhatnak is, igen-nem választ adhatnak arra a kérdésre, hogy vajon az Egyesült Államok és Izrael világháború kirobbantásán ügyködik-e. A válaszadók 81 százaléka, 6653 szavazó szerint igen, 19 százalék, 1606 szavazó szerint nem.


Szervertúlterheltség miatt a szolgáltatás szünetel

Az oldalt visszafogott dizájn és látványos technikai megoldások jellemzik. (Itt jegyeznénk meg, hogy a kubai úttörőújság, a Juventud Rebelde honlapja is megdöbbentően jól összerakott honlap, elsőosztályú programozók dolgoznak a világ megmaradt diktatúráiban). Mindazonáltal a latin írással akadtak nehézségei a fejlesztőknek, a sorokat például arabosan jobbra tördelik, az "s" betű helyett pedig fordított "z" betűt használnak, amitől az egész oldal kedves, francia akcentust kap. Irán a sah idején - akit Ahmadinezsád az Irán elleni összeesküvés bábfigurájának nevez - remek viszonyt ápolt Franciaországgal, bukása után Reza Pahlavi sah Párizsba menekült. Úgy látszik, a történelmi kapcsolatoknak máig tartó nyelvi hatásai vannak.

Nem utalnak a nagy sátánra

Ahmadinezsád blogjának másik jellegzetessége, hogy az angol nyelvű oldalra mutató linket egy különös hibridzászlóval, a györgykeresztes angol - tehát nem a brit - lobogó és az amerikai zászló keresztátlós montázsával jelzik, így nem kellett eredeti formában elhelyezni az oldalon a nagy sátán zászlaját.

Ahmadinezsád blogján van kommentelési lehetőség is, ez arra utal, hogy például Gyurcsány Ferenchez hasonlóan az iráni elnök is várja népe visszajelzéseit. Kíváncsian várjuk, hogy vajon az ő blogjában is megjelenik-e az a bloggerekre jellemző személyes vonal, amit például a magyar kormányfő képvisel. Szívesen olvasnánk Totó kutya kalandjaihoz hasonló történeteket Ahmadinezsád házikedvenceiről is.

Ahmadinezsád blogját a www.ahmadinejad.ir címen érhetik el, de a szerver túlterheltsége miatt a szolgáltatás jelenleg akadozik.